top of page

BİYOGÜVENLİK KANUNU'NA MUHALEFET SUÇU NEDİR? İZMİR CEZA AVUKATI

Yazarın fotoğrafı: gülce kayadangülce kayadan

Güncelleme tarihi: 28 Haz 2022


İzmir Ceza Avukatı, İzmir Ağır Ceza Avukatı, İzmir Sanık Avukatı, İzmir Asliye Ceza Mahkemesi Avukatı, İzmir Ağır Ceza Mahkemesi Avukatı, Biyogüvenlik Hukuku Avukatı, vb. merak edilenler için sitemize göz atabilirsiniz. Ceza Hukuku alanında avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz.



BİYOGÜVENLİK KANUNU'NA MUHALEFET SUÇU VE CEZASI NEDİR?

Biyogüvenlik hukukuna ilişkin düzenlemeler Türk Ceza Kanunu'nda değil, 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu'nda yer almaktadır. Bu Kanun ile korunan hukuki yarar toplum sağlığıdır. Toplum sağlığının korunması amacıyla Kanunla öngörülen cezalar alt sınırı yüksek tutulmuş cezalardır. Bu sebeple iyi bir savunma yapılması ve dosyanın takibi çok önemlidir. Biyogüvenlik Hukuku Avukatı, Ceza Avukatı, Ağır Ceza Avukatı, Sanık Avukatı vb. alanında tecrübeli bir avukatla çalışmak son derece önemlidir. Bu konuda merak ettikleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Biyogüvenlik Kanununa Muhalefet Cezası Nedir?

(1) GDO ve ürünlerini bu Kanun hükümlerine aykırı olarak ithal eden, üreten veya çevreye serbest bırakan kişi, beş yıldan on iki yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

(2) Bu Kanunda belirlenen esaslar çerçevesinde ithal edilen veya işlenen GDO’ları veya GDO ve ürünlerini, ithal izninde belirlenen amaç ve alan dışında kullanan, satışa arz eden, satan veya devreden ya da bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alan, kabul eden, nakleden veya bulunduran kişi, dört yıldan dokuz yıla kadar hapis ve yedi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

(3) Bu Kanunda belirlenen esaslar çerçevesinde ithal edilen veya işlenen GDO’lardan elde edilen ürünleri, ithal izninde belirlenen amaç ve alan dışında kullanan, satışa arz eden, satan veya devreden ya da bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alan, kabul eden, nakleden veya bulunduran kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

(4) Yalan beyanda bulunarak bu Kanun hükümlerine göre alınması gereken ithal veya işleme iznini alan kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu izne dayalı olarak GDO’ların, GDO ve ürünlerinin veya GDO’lardan elde edilen ürünlerin ithal edilmesi, işlenmesi, kullanılması, satışa arz edilmesi, satılması, devredilmesi, kabul edilmesi, nakledilmesi veya bulundurulması halinde, ayrıca yukarıdaki fıkralardaki hükümlere göre cezaya hükmolunur.

(5) Bu maddede yer alan suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde ve yararına olarak işlenmesi halinde, bu tüzel kişiye yüz bin Türk Lirasından iki yüz bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir ve ayrıca tüzel kişi hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

(6) Bu Kanunun 7 nci maddesinde düzenlenen yükümlülükleri yerine getirmeyen başvuru sahiplerine, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde, her bir yükümlülük ihlali dolayısıyla on bin Türk Lirasından otuz bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.

(7) GDO ve ürünlerini bu Kanun hükümlerine aykırı olarak kapalı alanda kullananlara, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde, on bin Türk Lirası idari para cezası verilir.

(8) 9 uncu maddenin sekizinci fıkrası hükmüne uymayanlar hakkında 2/10/1981 tarihli ve 2531 sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanunun 4 üncü maddesinde belirtilen cezalar uygulanır.

(9) Beşinci fıkra hükmüne göre idari para cezasına karar vermeye davaya bakan mahkeme, altıncı ve yedinci fıkralar hükümlerine göre idari para cezasına karar vermeye Cumhuriyet savcısı yetkilidir. Bu Kanuna göre verilen idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içerisinde ödenir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


Yazı: Blog2 Post
bottom of page