top of page

Borçluya Rızaen Satış Yetkisi Verilmesi

Yazarın fotoğrafı: gülce kayadangülce kayadan

Güncelleme tarihi: 9 Oca

BORÇLUYA RIZAEN SATIŞ YETKİSİ VERİLMESİ - İzmir İcra Avukatı
İzmir ve çevre illerde icra takiplerinde, İzmir İcra Avukatı olarak hukuki hizmet sunmaktayız. Sizler için en çok merak edilen konuları "borçluya rızaen satış yetkisi verilmesi, borçlunun satış isteme hakkı, borçlunun rızaen satışı, borçluya satış yetkisi verilmesi" vb. hususları aşağıda derledik.

icra avukatı
izmir icra avukatı

Rızaen Satış İçerik Başlıkları

1-Borçlunun Rızaen Satış İsteme Hakkı

2-Borçlunun Rızan Satışında Bedel

3-Borçluya Rızan Satış Yetkisi Verilmesi - Mahkeme İncelemesi

RIZAEN SATIŞ
2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’na eklenen 111/a maddesi ile ‘borçluya satış yetkisi verilmesine’ ilişkin hususlar düzenlenmiştir.28 Mayıs 2022 tarihli Resmî Gazete’de İcra ve İflas Kanunu uyarınca borçluya satış yetkisi verilmesine dair yönetmelik yayımlanarak; İcra ve İflas Kanunu’nun ”İİK” 111/a maddesinde düzenlenen haczedilen malın borçlu tarafından rızaen satışına imkan tanınmıştır. Borçlunun satış isteme hakkı ve borçluya satış yetkisi verilmesi oldukça önemli bir yeniliktir.
1-BORÇLUNUN RIZAEN SATIŞ İSTEME HAKKI:
Borçlu, kıymet takdirinin tebliğinden itibaren yedi gün içinde haczedilen malının rızaen satışı için kendisine yetki verilmesini talep edebilir. Kıymet takdiri yapılmadığı durumlarda borçlu da kıymet takdiri yapılmasını isteyebilir. İcra müdürü, kıymet takdirinin kesinleşmesinden sonra cebrî satış işlemlerini durdurarak borçluya on beş günlük süre verir.

Bu sürede borçlu, anlaştığı alıcının adı ve soyadını, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını, tüzel kişi ise unvanını, vergi kimlik numarasını, ticaret sicil numarasını, MERSİS numarasını, anlaştıkları bedeli ve malın ayırt edici özelliklerini verilen on beş günlük süre içinde icra dairesine bildirmesi gerekir.
Borçluya verilen sürenin başlangıcından icra mahkemesinin kararına kadar geçen sürede alacaklı bakımından satış isteme süresi işlemez.

2-BORÇLUNUN RIZAEN SATIŞINDA BEDEL:
Rızai satışta bedel, malın muhammen kıymetinin yüzde doksanına karşılık gelen miktarı ile o malla güvence altına alınan ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan alacakların toplamından hangisi fazla ise bu miktarı ve ayrıca bu miktara ilave olarak bu aşamaya kadar bu mahcuz için yapılan takip masrafları toplamından az olamaz.
Borçluyla anlaşan alıcının belirlenen bedeli birinci fıkra uyarınca borçluya verilen on beş günlük süre içinde dosyaya ödemesi hâlinde icra müdürü, gerekli bilgi ve belgeleri temin ettikten sonra yukarıda belirtilen şartların bulunduğunu tespit ederse satışın onayı ile malın devir ve teslim işlemlerinin yapılmasına karar verilmesi için dosyayı derhâl icra mahkemesine gönderir.

3-BORÇLUYA RIZAEN SATIŞ YETKİSİ VERİLMESİ - MAHKEME İNCELEMESİ:
Borçlunun rızaen satış yetkisini kullanarak yaptığı işlemler İcra Hukuk Mahkemesi tarafından incelenir ve en geç on gün içinde yapacağı inceleme sonucunda dosya üzerinden talebin kabulüne veya reddine kesin olarak karar verir. Bu karara karşı İstinaf kanun yoluna gidilemez.

-Kabul kararıyla malın mülkiyeti alıcıya geçer ve tüm hacizler kaldırılarak devir ve teslim işlemleri gerçekleştirilir.
-Ret kararı verilmesi hâlinde yatırdığı bedel alıcıya iade edilir.
 

Hak kaybı ve süre kaybı yaşanmaması için konuyla ilgili uzman ve tecrübeli bir avukattan hukuki danışmanlık ve destek alınması son derece önemlidir. Bu sebeple kiracının tahliyesi davası konusunda bir avukat ile sürecin takibini öneririz.


K A Y A D A N

HUKUK BÜROSU


23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page