Bir Türk vatandaşı ile evlilik, doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. En az üç yıldan beri bir Türk vatandaşı ile evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvurabilirler.
Başvuru tarihinden sonra Türk vatandaşı eşin ölümü nedeniyle evliliğin sona ermesi halinde aile birliği içinde yaşama şartı aranmaz.
Evlenme ile Türk vatandaşlığını kazanan yabancılar evlenmenin butlanına karar verilmesi halinde evlenmede iyi niyetli iseler Türk vatandaşlığını muhafaza ederler.
Evlenme ile Türk vatandaşlığını kazanan yabancının evliliğinin butlanına karar verilmesi halinde, Türk vatandaşlığını muhafaza edip etmeyeceği konusu Valilik aracılığıyla Bakanlıktan sorulur.
5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 16 ncı maddesi uyarınca:
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşı Olma Şartları:
Aile birliği içinde yaşama,
Evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir faaliyette bulunmama,
Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmama şartları aranır.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığının Başvurusunda Eşin Ölmesi: Başvurudan sonra Türk vatandaşı eşin ölümü nedeniyle evliliğin sona ermesi halinde birinci fıkranın (a) bendindeki şart aranmaz.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanıldıktan Sonra Eşin Ölmesi Durumunda Vatandaşlık Kaybedilir mi?
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması Başvuru Formu
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması Başvuruda İstenilen Belgeler ;
Başvuru Formu (VAT-6),
2 Adet 50x60 mm boyutunda beyaz fonda, desensiz ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen biyometrik fotoğraf,
Hangi devlet vatandaşı olduğunu gösterir pasaport veya benzeri belge, vatansız ise buna ilişkin usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
Tescile esas olacak şekilde tüm kimlik bilgilerini gösteren usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
Yerleşim yeri Türkiye'de bulunuyorsa en son tarihli ikamet tezkeresi,
Herhangi bir suç nedeniyle hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunuyorsa onaylı bir örneği,
Başvuru sahibinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, bu durumu ispata yarayacak ülkesi yetkili makamlarından alınmış ve usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39 uncu maddesi gereğince Temmuz ayının birinci günü olarak tamamlanmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı.
Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösterir makbuz.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması Başvuru Makamı ve Usul
Başvurular yurt içinde yerleşim yerinin bulunduğu valiliğe, yurt dışında ise dış temsilciliklere bizzat veya bu hakkın kullanılmasına ilişkin özel vekâletname ile yapılır. Posta yoluyla yapılan müracaatlar kabul edilmez.
Ergin olmayan veya ayırt etme gücünden yoksun bulunan kişilerin vatandaşlıkla ilgili başvuruları veli ya da vasileri tarafından yapılır.
Müracaat ve işlemlerde yabancı kimlik numarası esas alınır. Başvuru tarihi olarak kişinin form dilekçesinin müracaat makamınca evrak kaydına alındığı tarih esas alınır.
Yabancı makamlarca verilmiş olan resmi belgelerin tasdik işlemleri Nüfus Hizmetleri Uygulama Yönetmeliğin 59 uncu maddesine göre yapılır.
Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancıların başvuru sırasında ibraz ettikleri yabancı makamlardan alınan diploma, pasaport gibi belgelerin Türkçe tercümeli ve noter tasdikli olması yeterlidir.
Gerekli görülen hallerde ikamet tezkerelerinin aslına uygunluğunun tasdiki il müdürlüklerince de yapılabilir.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması Ne Kadar Sürer?
Valiliğe veya dış temsilciliklere yapılan vatandaşlık başvurusu ortalama 6-9 ay içerisinde sonuçlanır.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Başvurusunun Reddine İtiraz ve İptal Davası
Evlenme yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması için yapılan başvuru, kanunda sayılan şartların eksik olması yahut takdir yetkisi nedeniyle reddedilebilir. Vatandaşlık başvurusu reddedilenler, işlemin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içerisinde idari dava açmalıdır.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Başvurusu veya başvurunun reddi kararına karşı İdari kararın iptali davasına ilişkin detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçiniz.
댓글