HPV AŞI ÜCRETİ İADESİ,
HPV AŞI ÜCRETİ SGK KARŞILIYOR MU?
Sizin için "hpv aşı ücreti iadesi, hpv aşı ücreti 2024, hpv aşı ücreti nasıl geri alınır, HPV aşısı kaç tl 2024, HPV aşısı SGK karşılıyor mu, hpv aşı fiyatı, hob aşı başvuru İzmir, hpv aşı ücret iadesi “vb. en çok merak edilenleri derledik
HPV AŞISI NEDİR?
HPV aşısı, insan papilloma virüsü olarak bilinen HPV virüsüne karşı birincil derecede koruyuculuk (proflaktik) sağlayan ve HPV virüsünün neden olduğu rahim ağzı kanseri ve genital siğilleri önlemeye yönelik uygulanan aşılardır.
HPV AŞISI SGK KARŞILIYOR MU?
Ülkemizde HPV aşısı ücretsiz yapılmayıp SGK tarafından aşı bedeli karşılanmamaktadır. Aşı isteğe bağlı olarak ve eczaneden satın alınarak yapılmaktadır. Aşınızı satın alıp yaptırdıktan sonra aşı bedelinizin iadesi için hukuki yollara başvurabilirsiniz.
ANAYASA Madde 56
Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.
Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.
Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler.
Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir.
Sağlık hizmetlerinin yaygın bir şekilde yerine getirilmesi için kanunla genel sağlık sigortası kurulabilir.
HPV AŞI ÜCRETİ NASIL GERİ ALINIR?
Aşı ödemesini gösterir belgeyle SGK müdürlüklerine dilekçe ile başvurularak ödenen bedelin iadesi talebinde bulunduktan sonra, olumsuz yanıt üzerine veya yasal süreler içerisinde cevap verilmemesi üzerine SGK’ya karşı dava açılabilir.
HPV AŞI ÜCRETİ İADE EMSAL KARAR
İZMİR 12. İŞ MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2022/434 Esas
KARAR NO : 2023/192
DAVA : Alacak (Sosyal Güvenlik Hukukundan Kaynaklanan)
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:Davacı taraf dava dilekçesinde özetle; kendisinin rahim ağzı kanserini önlemek adına yaptırmış olduğu Gardasil isimli aşıyı üç doz şeklinde kendi imkanları ile yaptırdığını, bedelinin kurum tarafından kendisine iadesi için kuruma başvuruda bulunduğu, kurum tarafından bedeli ödenecek ilaçlar listesinde yer almadığından talebinin reddine karar verildiği, yapılan aşının kanseri önleme amacıyla ileride oluşabilecek daha büyük hastalıklara karşı tedbir amacıyla yapıldığını bu nedenle bedeli kendisi tarafından ödenen 2.372,31 TL'nin başvuru tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalı kurumdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:Davalı kurum vekili cevap dilekçesinde özetle; davanın yersiz olduğunu, dava konusuz aşının kurum tarafından bedeli ödenecekler listesinde yer almadığını, bu nedenle ilaç bedelinin kurum tarafından ödenmesi talebinin reddine ilişkin kurum işleminin yerinde olduğunu, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
DELİLLER:SGK kayıtları, bilirkişi incelemesi
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ TARTIŞILMASI VE GEREKÇE:Davacı *** tarafından 3 adet(3 doz) Gardasil 4 isimli HPV aşısını toplam 2372,31 TL ödeyerek eczaneden satın alması ve uygulaması üzerine İzmir İl Sosyal Güvenlik Müdürlüğünce söz konusu Gardasil adlı aşının Sağlık Uygulama Tebliği ekinde Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde yer almadığı ulusal aşı kapsamında değerlendirilmesi Sağlık Bakanlığının görev alanında bulunduğu gerekçesi ile ödenmesi talebinin ret edildiği bunu üzerine 2.372,31 TL aşı bedelinin davalıdan tahsili için dava açıldığı görülmüştür.
Rahim Ağzı Kanseri, dünyada en sık görülen 4. kanser türüdür ve yılda yaklaşık olarak 550000 adet Rahim Ağzı Kanseri tanısı konmaktadır. Dünya istatistiklerine göre ölüm oranı %52 dir, yani yılda yaklaşık 275000 kadın, rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ayrıca HPV ile ilişkili olan alt genital bölge ve ağız boşluğu kanserleri(Penis,anus,vagina,vulva,yutak vs), 150000/Yıl oranında görülmektedir. Tüm Rahim Ağzı Kanserlerinin %85' i gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir ve düşük ve orta gelirli ülkelerde en sık görülen 2. Kanser türüdür. Rahim Ağzı Kanseri, sıklıkla 30 yaş üzeri genç kadınların hastalığıdır ve vakaların %40'ı 20-44 yaşlar arasında, %24'ü ise 45-54 yaşlar arasında görülmektedir.
Türkiye'de 15-44 arası yaştaki kadınlarda görülen 5. sıklıktaki kanser türüdür. Hergün 7 kadına Rahim Ağzı Kanseri tanısı konmakta ve bunların 3 tanesi kaybedilmektedir. Anlaşılacağı üzere Rahim ağzı Kanseri ölümcül bir hastalıktır ancak korunmak mümkündür.
Dr.Zur Hansen HPV nin rahim ağzı kanserindeki rolünü ispatlamış ve 2008 yılı Nobel Fizyoloji ve Tıp ödülünü almıştır(2). HPV, yani Human Papilloma Virusu cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalık sebebidir, hayatları boyunca cinsel aktif çağdaki kadınların %85 i, erkeklerin %90 ı bu virus ile enfekte olurlar ancak genç bireylerde bunların %90 ı 2 yıl içinde kaybolur. Türkiye'de 2013-2018 yılları arasında 4000000 dan fazla 30 yaş üzeri kadında yapılan HPV taramasında % 4,39 pozitif bulunmuştur.
HPV 100 den fazla tipe sahiptir; 6,11,42,43,44 kanser oluşumu açısından düşük risklidir, 6 ve 11 genital siğil oluşumundan sorumludur. 16,18,31,33,35,45,52,56,58,59 ve 68 ise yüksek riskli olan onkojenik tiplerdir. 16 en sık rahim ağzı kanseri sebebidir, 16 ve 18 tüm rahim ağzı kanserlerinin %70 inden sorumludur. Virusla enfekte olanların %10-20 i persiste olur ve 15-20 yıl sonunda çeşitli basamaklardan geçerek kanserle sonuçlanırlar. Ayni zamanda vagina,kadın dış genital organ (vulva), penis, anus ve yutak kanserlerine de sebep olurlar.
Rahim ağzı kanseri, bölgenin anatomisi nedeniyle çok erken dönemde yayılım yapar ve cerrahi tedavi seçeneği ortadan kalkar yani tanı konduğunda pek çok vaka için geç kalınmıştır.
Kanserden korunmak için sırasıyla 1 - Primer önlem: Cinsel perhiz, Condom ve aşı, 2 - Sekonder önlem: Tarama sayılabilir. HPV aşılaması ve HPV taraması ile serviks kanserinin nadir görülen bir kanser olması hedeflenmektedir. Aşılar birincil, HPV taramaları ikincil korumada etkilidir.
Genel anlamda aşıların tarih boyunca çok fazla zarar veren ve ölüme neden olan hastalıklara karşı hastalık oluşması ve ölümde azalmaya yol açtığı kanıtlanmıştır: Aşı sayesinde Hepatit B %72 azalma, kızamık, difteri,kızamıkçık %99 azalma, çocuk felci ve çiçek hastalıklarında tam eradikasyon (hastalığın etkeniyle beraber yeryüzünden yok edilmesi) sağlanmıştır. Tabiiki aşı tedavi değil, önleyici bir tedbirdir. ABD 'de 12 yaş tüm kızların HPV için aşılanması durumunda bu grubun(aşılı, 12 yaş kızlar) yaşamları boyunca olası 200000 HPV enfeksiyonu,100000 anormal rahim ağzı sitolojisi (hücre biyolojisi) ve 3300 rahim ağzı kanseri vakasının engellenmiş olabileceği tahmini yapılmıştır.
HPV aşısının bulunmasının üzerinden bugüne dek 17 yıl geçmiş ve yapılan çalışmalar aşının etkinliği ve güvenilirliğini kanıtlamış, aşı kullanımı sonrası 10 yıllık veriler incelendiğinde HPV 16,18 yaygınlığında azalma, CIN II lezyonlarında azalma görülmüştür.
İsveç 2009 yılında aşılama programını başlatmış, 2020 yılında rahim ağzı kanserinde yaş gruplarına göre %53 - %88 azalma tespit edilmiştir.Birleşik Krallık aşılamaya 2008 yılında başlamış ve 2021 yılında rahim ağzı kanserinde yaş gruplarına göre %34 - %87 azalma tespit edilmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü, 15 yaşından önce cinsiyet fark etmeksizin tüm çocukların en az %90’ı aşılanabilirse, kadınlar 35 ve 45 yaşlarında en az iki HPV testi yaptırırsa ve kanser öncesi lezyonlar ile kanserlerin %90’ı tedavi edilirse 2120 yılında rahim ağzı kanserinin tüm dünyadan yok olacağını açıklamıştır. Bugün için Dünyada 5, Türkiye'de 3 çeşit HPV aşısı bulunmaktadır. Bunlar 2,4 ve 9 tip HPV virusuna karşı etkilidirler ve Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ), tüm aşıları kansere karşı eşit koruyucu olarak kabul etmektedir. 2022 yılında DSÖ üyesi ülkelerin %66 sı, düşük gelirli 80 ülkenin 20 si HPV aşısını Ulusal aşı programlarına almışlardır ve aşı HPV geçirilmesi ya da geçirilmemesine bakılmaksızın uygulanmaktadır.
Tüm dosya kapsamı ile rahim ağzı kanserinin ölümcül hastalık olduğu ve aşının ise hayati öneme haiz olup rahim ağzı kanserine karşı aşılama yapılmasının tıbben gerekli olduğu, bu aşı ile anılan kanserin önlenebileceği bu nedenle yapılması zaruri olduğu anlaşılmakla davacının davasının kabulü gerektiği sonuç ve kanaatine varılmakla aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:
Davacının davasının KABULÜNE;
2.372,31 TL'nin dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan TAHSİLİNE;
Davalı kurum harçtan muaf olduğundan yeniden alınmasına yer olmadığına, davacı tarafından yatırılan peşin harcın karar kesinleştiğinde talep halinde davacı tarafa iadesine,
2.371,31 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacı tarafa verilmesine,
Davacı tarafın yapmış olduğu 900,00TL bilirkişi ücreti, 135,00TL tebligat ve müzekkere gideri toplam 1.035,00TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,
Gider avansların arta kalan kısımların karar kesinleştikten sonra talep halinde taraflara ayrı ayrı ödenmesine,
Dair; taraf vekillerinin yüzlerine karşı tebliğ tarihinden itibaren miktar yönünden kesine olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 02/06/2023
KAYADAN
HUKUK BÜROSU
Comments