İzmir ve çevre iller de dahil olmak üzere, taraflar arasındaki borç ilişkisine dayalı olarak söz konusu uyuşmazlığın esas ve usul bakımından incelenmesi, yorumlanması ve çözüm odaklı olarak müvekkillerimize hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktayız. Müvekkil menfaatlerinin gözetilmesi suretiyle hukuki işlemlerinizin takibinin hızlı ve doğru yoldan gerçekleşmesi için bizimle iletişime geçin.
İHTİYATİ HACİZ NEDİR?
Geçici hukuki koruma yollarından biri olarak kabul edilen ihtiyati haciz, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 257 vd. maddelerinde özel olarak düzenlenmiştir.
Para alacakları söz konusu olduğu takdirde özel olarak düzenlenmiş olan ihtiyati haciz yoluna başvurulması gerekmektedir.
Rehinle temin edilmemiş ve vadesi gelmiş bir para borcunun alacaklısı, borçlunun yedinde veya üçüncü şahısta olan taşınır ve taşınmaz mallarını ve alacaklarıyla diğer haklarını ihtiyaten haczettirebilir.
Vadesi gelmemiş borçtan dolayı yalnız aşağıdaki hallerde ihtiyati haciz istenebilir: 1 – Borçlunun muayyen yerleşim yeri yoksa veya
2– Borçlu taahhütlerinden kurtulmak maksadıyla mallarını gizlemeye, kaçırmaya veya kendisi kaçmaya hazırlanır yahut kaçar ya da bu maksatla alacaklının haklarını ihlâl eden hileli işlemlerde bulunur ise;
Bu suretle ihtiyati haciz konulursa borç yalnız borçlu hakkında muacceliyet kesbeder.
Alacaklı, borçlunun borcunu ödemeyeceği düşüncesinde ise hak kaybına uğramamak için hemen yetkili mahkemeden borçlunun taşınır ve taşınmaz malları ve alacaklarıyla diğer hakları ile ilgili olarak ihtiyati haciz talep eder ve mahkeme bu talebi kabul ederse alacaklının bir teminat (%15 civarı) yatırmasına karar verir. Bu teminat yatırılmadan mahkemenin ihtiyati haciz kararını vermesi olanaksızdır.
İhtiyati haciz kararının icrası :
Alacaklı, ihtiyati haciz kararının verildiği tarihten itibaren on gün içinde kararı veren mahkemenin yargı çevresindeki icra dairesinden kararın infazını istemeye mecburdur. Aksi halde ihtiyati haciz kararı kendiliğinden kalkar.
İhtiyati haczi tamamlayan merasim :
Dava açılmadan veya icra takibine başlanmadan evvel ihtiyati haciz yaptırmış olan alacaklı; haczin tatbikinden, haciz gıyabında yapılmışsa haciz tutanağının kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde ya takip talebinde (Haciz veya iflas) bulunmaya veya dava açmaya mecburdur.
İhtiyati haciz kararına itiraz ve temyiz:
Borçlu kendisi dinlenmeden verilen ihtiyatî haczin dayandığı sebeplere, mahkemenin yetkisine ve teminata karşı; huzurunda yapılan hacizlerde haczin tatbiki, aksi hâlde haciz tutanağının kendisine tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde mahkemeye müracaatla itiraz edebilir.
İhtiyatî haciz talebinin reddi halinde alacaklı istinaf yoluna başvurabilir. Bölge adliye mahkemesi bu başvuruyu öncelikle inceler ve verdiği karar kesindir. İstinaf yoluna başvuru, ihtiyatî haciz kararının icrasını durdurmaz.
Av.Gülce KAYADAN
Comments