top of page

ANLAŞMALI BOŞANMA -İzmir Boşanma Avukatı

Yazarın fotoğrafı: gülce kayadangülce kayadan

Güncelleme tarihi: 25 May 2024

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ – İzmir Boşanma Avukatı

 Taraflar boşanma konusunda ve boşanmanın sonuçları hususunda anlaşmışlar ise yargılama usulü ve süresi olarak en hızlı şekilde boşanmalarına karar verilebilmesi için anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanır ve çekişmesiz boşanma davası açılabilir.

izmir boşanma avukatı
izmir boşanma avukatı

Bu sebeple sizler için en çok merak edilen anlaşmalı boşanma protokolünde olması gerekenler,nafakasız anlaşmalı boşanma protokolü, anlaşmalı boşanma protokolüne uyulmaması, anlaşmalı boşanma protokolünde nafaka artış oranı, ayrıntılı anlaşmalı boşanma protokolü, ortak velayet anlaşmalı boşanma protokolü örneği, avukatsız anlaşmalı boşanma protokolü , anlaşmalı boşanma protokolünde kredi borcu, anlaşmalı boşanma protokolünde dikkat edilmesi gerekenler, anlaşmalı boşanma protokolü taşınmaz devri , anlaşmalı boşanma protokolü araç devri, anlaşmalı boşanma protokolü iptal davası, anlaşmalı boşanma protokolü ziynet eşyaları, anlaşmalı boşanma protokolü nasıl iptal edilir, anlaşmalı boşanma protokolü hazırlama” vb. hususları aşağıda sizler için derledik.

 

İçerik Başlıkları

 

1-ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ NEDİR?

Eşler boşanma konusunda anlaştıkları hususları bir protokol olarak hazırlayıp, anlaşmalı boşanma davası açmalıdır. Bir anlaşmalı boşanma protokolü ve dava dilekçesi ile Nöbetçi Aile Mahkemesi ön bürosuna başvurulmalıdır. Anlaşmalı boşanma protokolü her iki eş tarafından da imzalı olmalıdır. Ancak bu hukuki işlem için bir avukattan hukuki danışmanlık alınması son derece önemlidir. Çünkü tarafların anlaştıkları hususların incelenmesi ve ona göre bir ayrıntılı anlaşmalı boşanma protokolü tanzim edilmelidir. Örneğin taraflar nafaka ödenmemesi konusunda anlaşmış ise nafakasız anlaşmalı boşanma protokolü; müşterek çocuk için velayetin ortak kullanılması kararlaştırılmışsa ortak velayet anlaşmalı boşanma protokolü örneği hazırlanması gerekmektedir.

 

2-ANLAŞMALI BOŞANMA ŞARTLARI NELERDİR?
·       Evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması gerekir.
Evlenme tarihinden itibaren, evlilik birliğinin en az 1 yıl boyunca devam etmiş olması gerekmektedir. Evlilik süresi 1 yılı doldurmamış ise anlaşmalı boşanma talebi kabul edilmez ve çekişmeli boşanma davası olarak boşanma davası açılmalıdır.

 

·       Eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin açtığı davayı kabul etmesi gerekir.
Taraflar usulüne uygun hazırlanmış bir anlaşmalı boşanma protokolünde uzlaşmaya varıp ortak bir dilekçe ile anlaşmalı boşanma için başvuruda bulunabileceği gibi taraflardan birinin açmış olduğu boşanma davasında diğer eş karşı tarafın tüm taleplerini kabul etmesiyle de anlaşmalı olarak boşanabilir.

Çekişmeli boşanma davası olarak açılmış bir boşanma davasında karar verilinceye kadar taraflar anlaşmalı boşanma protokolünü Mahkeme'ye sunmaları halinde de anlaşmalı boşanma gerçekleşebilir.

·       Tarafların hakim huzurunda bizzat boşanma iradelerini açıklamaları gerekir.
Evlenme hakkı gibi boşanma hakkı da kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardan biridir bu sebeple Kanun'da hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi öngörülmüştür.

 

·       Hakim, boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu ile ilgili düzenlemeyi uygun bulması gerekir.

 

3-ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜNDE OLMASI GEREKENLER:

Taraflar boşanma ve hukuki sonuçları konusunda anlaştıkları hususları ayrıntılı boşanma protokolü ile hakime sunmalıdırlar. Bu protokol aşağıdaki hususlar hakkında düzenlemeler içerdiği takdirde ve hakimin uygun bulması halinde tarafların boşanmalarına karar verilecektir. Anlaşmalı boşanma protokolünde olması gerekenler ve anlaşmalı boşanma protokolünde dikkat edilmesi gerekenler aşağıda eklenmiştir.

 

·       müşterek çocuk/çocuklar hakkında velayet, diğer eşin çocuk/çocuklar ile kişisel ilişkisi hakkındaki

·       mal paylaşımı

·       maddi-manevi tazminat,

·       iştirak, tedbir, yoksulluk ve yardım nafakası;

4- ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ HAZIRLAMA

Anlaşmalı boşanma protokolünde olması gerekenler ve anlaşmalı boşanma protokolünde dikkat edilmesi gerekenleri daha ayrıntılı açıklamak gerekirse anlaşmalı boşanma protokolü hazırlama için aşağıdaki örnekler göz önünde bulundurulabilir.

 

A - Müşterek çocuk/çocuklar hakkında velayet, diğer eşin çocuk/çocuklar ile kişisel ilişkisi:

Taraflar var ise müşterek çocuğun velayeti hakkında bir düzenlemeye yer vermelidir. Çocuğun velayeti eşlerden birine bırakılıp, diğer eş ile kişisel ilişki tesisinin nasıl olacağı çocuğun yaşına göre düzenlenmelidir.

 

Taraflar velayetin ortak kullanılmasını da kararlaştırabilir. Ortak velayet anlaşmalı boşanma protokolü örneği için bizlerle iletişime geçip hukuki destek alabilirsiniz.

 

B - Mal paylaşımı:

Örnek vermek gerekirse araç, taşınmaz, banka hesabındaki birikimler, düğünde takılan altınlar, banka kredisi ödemelerinin kim tarafından gerçekleştirileceği

 vs. mal paylaşımına konu edilebilir.

 

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Taşınır - Taşınmaz Mal Devri:

Evlilik tarihinden sonra alınan ev, araba, arsa vb. taşınır taşınmaz malların paylaşımı için bu mallar hakkında devir işlemlerinin ne zaman yapılacağı ve ne zaman teslim edileceği kararlaştırılmalıdır. Devir işlemleri için yapılacak masraf ve ödenecek harçların kim tarafından ödeneceği de kararlaştırılmalıdır.

 

Anlaşmalı boşanma protokolü araç devri, anlaşmalı boşanma protokolü taşınmaz devri için devir ve teslim işlemlerinin tarihi mutlaka protokolde belirtilmelidir.

 

Veya taşınır - taşınmaz malın değeri diğer eşe ödenecek ise bedel ile hangi tarihte hangi banka hesabına ödeneceği belirtilmelidir.

 

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Kredi Borcu:

Banka kredi borcunun hangi eş tarafından ödeneceği, bu kredi ile ev veya araba alınmış ise kimin üzerinde kalacağı da anlaşmalı boşanma protokolü ile belirlenebilir.


Anlaşmalı Boşanma Protokolü Ziynet Eşyaları:

Aynı şekilde talep edilmesi halinde anlaşmalı boşanma protokolü ziynet eşyaları için de aynen iade edilmesi veya karşılığı para ödemesi yapılması tarihleri ile mutlaka belirtilmelidir.

 

C - Maddi-manevi tazminat:

Tarafların birbirinden maddi, manevi tazminat talepleri olabilir. Bu konuda anlaşma sağlanıp miktarları ve ödeme tarihleri belirtilmelidir.

 

D - Nafaka:

Taraflar anlaştıkları nafaka bedeli ve ödeme günlerine anlaşmalı boşanma protokolünde yer vermelidir. Anlaşmalı boşanma protokolünde nafaka artış oranı ÜFE baz alınarak her yıl artması yönünde kararlaştırılır.

 

Tarafların nafaka talebi yok ise nafakasız anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanması gerekir.

 

Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlama basit gibi gözüken ancak fazlaca detay ve hukuki bilgi birikimi gerektiren bir husustur.

5-ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI

Genellikle halk arasında anlaşmalı boşanmanın tek celse sürdüğü bilgisi dolaşmaktadır. Aile Mahkemesi tarafından bir duruşma günü verilir ve tarafların bizzat duruşmada hazır bulunması gerekir. Anlaşmalı boşanma protokolünde olması gerekenler ve anlaşmalı boşanma protokolünde dikkat edilmesi gerekenler eksiksiz ise; Ön inceleme duruşmasında bir eksiklik tespit edilmez ve taraflar imzaladıkları anlaşmalı boşanma protokolü şartları altında boşanmak istediklerini beyan ettikleri takdirde, Hakim tarafların boşanmasına karar verir.


Genellikle akıllarda bulunan diğer bir soru işareti de bu sürecin avukat olmadan takip edilip edilemeyeceği olmaktadır. Avukatsız anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanıp, Aile Mahkemesi Hakimliği’ne sunulabilir. Ancak eksik hususlar veya çocuğun üstün menfaati gereği hakimin uygun görmediği hususlar olabilir. Bu sebeple geri dönülmez hak kayıplarının yaşanmaması adına tarafların taleplerine uygun ve eksiksiz olarak hazırlanması için bir avukattan danışmanlık alınması elzemdir.


Herhangi bir konuda uzlaşma sağlanamadığı takdirde bu dava türü çekişmeli boşanma davasına dönüşür ve yıpratıcı bir süreci beraberinde getirir. Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için öncelikle buna uygun bir protokol ve dilekçe hazırlanması gerekmektedir.

 

6-ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI YARGILAMA GİDERLERİ ve KARŞI VEKALET ÜCRETİ

Anlaşmalı boşanma protokolü maddeleri arasında dava harç ve masrafları, yargılama giderleri, karşı vekalet ücreti vb. masrafların kim tarafından karşılanacağına da yer verilmelidir.

Eğer, taraflardan bir ya da ikisi kendini vekil ile temsil ettirme hakkını kullanmış ise bu durumda vekil ile temsil edilen taraf ya da tarafların bir avukatlık ücreti ödemeleri gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolünde taraflarca, avukata verilecek vekalet ücretinin kim tarafından ödeneceği açık bir şekilde belirtilmelidir.

7-ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA AVUKAT ZORUNLU MU?

Avukatsız anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanabileceği ve sakıncalarından yukarıda bahsetmiştik. Tarafların mutabık kaldığı hususları Türk Medeni Kanun çerçevesinde bir ayrıntılı anlaşmalı boşanma protokolü ile Mahkeme huzuruna sunma son derece önemli olup anlaşmalı boşanma davasının bel kemiğidir. Protokol yer alacak her bir yanlış ya da yer almayan her bir eksiklik taraflar aleyhine hukuki sonuç doğuracaktır. Boşanma sürecinde tarafların kendisini vekil ile temsil ettirme hakkı mevcuttur. Bu hakkın kullanımı zorunlu olmayıp, menfaatler doğrultusunda tercih edilecek en iyi yoldur.


8- ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI AVUKATLIK ÜCRETİ

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmektedir.

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde uygulanacak tarife; “Avukatlık ücretinin takdirinde, hukuki yardımın tamamlandığı veya dava sonunda hüküm verildiği tarihte yürürlükte olan Tarife esas alınır.” şeklinde belirlenmiştir.


Bu sebeple davanın niteliği ve asgari ücret tarifesi uyarınca belirlenmektedir. İzmir anlaşmalı boşanma davası, Manisa anlaşmalı boşanma davası, Aydın anlaşmalı boşanma davası, Kuşadası anlaşmalı boşanma davası, Söke anlaşmalı boşanma davası  için avukatlık ücretleri hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


9-ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜNE UYULMAMASI HALİNDE

Anlaşmalı olarak boşanma gerçekleştikten sonra eşlerin akıllarında anlaşmalı boşanma protokolüne uyulmaması durumunda herhangi bir yaptırım olup olmadığı sorusu oluşur. Anlaşmalı boşanma protokolü ihlal edildiği takdirde protokol ihlalinin bildirilmesi ve yeniden dava açma hakkı bulunur.


Uzlaşmacı bir tavır takınan tarafın daha sonra bu tavırdan vazgeçmesi demek hukuki olarak bir yaptırımı da beraberinde getirir. Bu durumda davalının niyeti sorgulanır ve anlaşmalı boşanma protokolüne uyulmaması durumunda taraflar barışmış olsa dahi bireysel olarak dava açılabilir.

 

10-ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ NASIL İPTAL EDİLİR?

Taraflar arasında bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlandıktan hatta imzalandıktan sonra da bazı uyuşmazlık doğabiliyor. Taraflar bu imzalanan protokolden vazgeçmek isteyebiliyor. Bizlere gelen en sık sorulardan bazıları “Anlaşmalı boşanma protokolü iptal davası” veya “Anlaşmalı boşanma protokolü nasıl iptal edilir?” oluyor.

 

Taraflar duruşma esnasında tanzim edilen protokolden vazgeçildiği, boşanmak istemediği yönünde beyanda bulunabilir ve dava çekişmeli boşanma davasına döndürülebilir yada mahkemenin boşanma ilamı sonrasında kararı istinaf ederek vazgeçmek mümkün.

 

Hak kaybı ve süre kaybı yaşanmaması için konuyla ilgili uzman ve tecrübeli bir avukattan hukuki danışmanlık ve destek alınması son derece önemlidir. Bu sebeple aile, boşanma hukuku alanında anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davası, velayet davası vb. uyuşmazlıklar için konusunda uzman bir avukat ile sürecin takibini öneririz.

K A Y A D A N

HUKUK BÜROSU


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page