ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI– İzmir Boşanma Avukatı
Taraflar boşanma konusunda anlaşamıyor ise eşlerden birinin boşanma davası açması gerekir. Türk Medeni Kanunu hükümleri çerçevesinde 2 farklı boşanma davası açılabilmektedir. Durumun mevcut şartlarına göre açılabilecek boşanma davaları:
Çekişmeli Boşanma Davası
Taraflar boşanma konusunda yada boşanmanın velayet, tazminat, nafaka, mal paylaşımı vb. hukuki sonuçlarında ortak bir noktada anlaşamadığı takdirde çekişmeli olarak boşanmaktadır.
Çekişmesiz (Anlaşmalı) Boşanma Davası
Taraflar boşanma ve boşanmanın hukuki sonuçları hakkında mutabık kalmış ise anlaşmalı boşanma protokolü ile anlaşmalı olarak boşanmaktadır. Anlaşmalı boşanma protokolü hakkındaki yazımıza buradan göz atabilirsiniz.
Bu sebeple sizler için en çok merak edilen “çekişmeli boşanma davası nasıl açılır, çekişmeli boşanma davası dilekçesi, çekişmeli boşanma davasında cevap dilekçesi, avukatsız çekişmeli boşanma davası, çekişmeli boşanma davası kaç duruşmada biter, çekişmeli boşanma davası nasıl hızlandırılır, çekişmeli boşanma davası süreci, çekişmeli boşanma davasında dikkat edilecek hususlar çekişmeli boşanma davasında mahkemeye gitmemek ” vb. hususları aşağıda sizler için derledik.
İçerik Başlıkları
Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?
Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli Boşanma Davası Dilekçesi
Çekişmeli Boşanma Davası Süreci
Çekişmeli Boşanma Davasında Cevap Dilekçesi
Çekişmeli Boşanma Davasında Görevli Mahkeme- Yetkili Mahkeme
Çekişmeli Boşanma Davasında Mahkemeye Gitmemek
Çekişmeli Boşanma Davası Kaç Duruşmada Biter?
Avukatsız Çekişmeli Boşanma Davası
Çekişmeli Boşanma Davasında İstinaf
1-ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NEDİR?
Eşlerden biri aşağıda saydığımız boşanma sebeplerinden birinin varlığı sebebiyle boşanmak istiyor olabilir. Ancak eşler boşanma konusunda anlaşamıyor ise boşanmak isteyen eş davacı taraf olarak çekişmeli boşanma davası açabilir.
2-BOŞANMA SEBEPLERİ NELERDİR?
Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen boşanma sebepleri aşağıda sıralanmıştır. Genellikle en çok evlilik birliğinin sarsılması ve zina sebepleri ile çekişmeli boşanma davası açılmaktadır.
I. Zina
II. Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
III. Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
IV. Terk
V. Akıl hastalığı
VI. Evlilik birliğinin sarsılması
3- ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?
Yukarıda sayılan boşanma sebeplerinden birine dayanılarak bir dava dilekçesi ile birlikte görevli ve yetkili mahkemeye başvurulabilir. Dava dilekçesi ve varsa eklerinin kimlik fotokopisiyle tevzi büroya teslimi gerekmektedir. Gerekli harç ve avansların ödenmesi ile çekişmeli boşanma davası açılmış olur.
4- ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI DİLEKÇESİ
Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır? Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda belirtilen ve çekişmeli boşanma davası dilekçesinde bulunması gereken unsurlar ile bir çekişmeli boşanma davası dilekçesi hazırlanır, dilekçe Kanunda belirtilen usule uygun ve eksiksiz olmalıdır. Aksi takdirde Mahkeme davanızı usulden reddedebilir.
Çekişmeli boşanma davası dilekçesi hazırlanırken bir avukattan hukuki destek alınması son derece elzemdir. Bu aşamada yapılacak bir hata ya da eksiklik tüm çekişmeli boşanma davası sürecini olumsuz etkileyecektir. Bu sebeple avukatsız çekişmeli boşanma davası, avukatsız çekişmeli boşanma davası nasıl açılır vb. araştırmalar sonucu size boşanma hukukunda uzman ve tecrübeli bir avukattan hukuki destek alınması önerilecektir.
5- ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI SÜRECİ
Süreçle ilgili en çok merak edilenler genellikle “Çekişmeli boşanma davası tek celsede biter mi?, Çekişmeli boşanma davası kaç duruşmada biter?, Çekişmeli boşanma davasında hakim neler sorar?, Çekişmeli boşanma davası nasıl hızlandırılır?” oluyor.
Çekişmeli boşanma davasında dikkat edilecek hususlar; çekişmeli boşanma davası için gerekli dava dilekçesi ek ve evrakların tam olması, iddia edilen tüm iddiaları ispata yarar delillerin bildirilmesi ve sunulmasıdır.
Çekişmeli boşanma davasında geçici velayet taraflarca kendisine verilmesi talep edilebilir. Mahkeme velayet konusunda çocuğun üstün menfaatini gözeterek çekişmeli boşanma davasında geçici velayet hakkında karar verecektir.
Çekişmeli boşanma davasında tedbir nafakası eşler tarafından barınma, geçim, çocukların masrafları ile ilgili olarak talep edilir. Mahkeme boşanma ve diğer talepler konusunda karar verene karar koruyucu geçici önlem alma adına çekişmeli boşanma davasında tedbir nafakasına hükmeder. Karar verilmesiyle çekişmeli boşanma davasında tedbir nafakası sona erer.
Çekişmeli boşanma davası kaç duruşmada biter? Çekişmeli boşanma davası süreci delillerin toplanması, tanıkların dinlenmesi, tebligatların usule uygun yapılması gibi sebeplere bağlı uzayabilmektedir. Genellikle 3,4 duruşma kadar ve 9- 12 ay arası ortalama bir sürede sonuçlanmaktadır.
Çekişmeli boşanma davasında gerekçeli karar verildikten sonra Mahkeme taraflara çekişmeli boşanma davasında istinaf mahkemesi başvurusu için belli bir süre tanımaktadır. Bu konuya aşağıda detaylıca yer verilmiştir.
Çekişmeli boşanma davası anlaşmalıya döner mi? Çekişmeli boşanma davası anlaşmalıya nasıl döner? Davada yargılama devam ederken eşler boşanma ve sonuçları hakkında anlaşmış ise bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlar ve mahkemeye sunar. Hakim tarafların hazırladığı protokol çerçevesinde eşlerin boşanmasına karar verir. Anlaşmalı boşanma protokolü hakkındaki yazımıza buradan göz atabilirsiniz.
6- ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASINDA CEVAP DİLEKÇESİ
Çekişmeli boşanma davası dilekçesi, davalı diğer eşe tebliğ edilir ve diğer eş de iddia edilen tüm hususlara çekişmeli boşanma davasında cevap dilekçesi ile itiraz edip, beyanlarını sunup, delillerini ibraz edebilir. Ayrıca diğer eş boşanma davasına karşı dava açabilir. İki dava dosyası birleştirilir ve davacı-karşı davalı, davalı-karşı davacı sıfatları ile yargılamaya devam edilebilir.
7- ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASINDA GÖREVLİ MAHKEME-YETKİLİ MAHKEME
Çekişmeli boşanma davası dilekçesi görevli ve yetkili mahkemeye sunulur. Boşanma davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer Aile Mahkemesidir.
8- ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASINDA MAHKEMEYE GİTMEMEK
Çekişmeli boşanma davası tarafların avukatı var ise duruşmaya katılım zorunluluğu yoktur zaten avukatları temsil edecektir. Ancak davacı tarafın avukatı yok ise duruşmalara katılımı gereklidir aksi halde dosya işlemden kaldırılır.
9- ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI KAÇ DURUŞMADA BİTER?
En çok merak edilen sorulardan bazıları :
“Çekişmeli boşanma davası tek celsede biter mi?
Öncelikle belirtmek gerekir ki çekişmeli boşanma davası tek celsede sonuçlanması mümkün olmamaktadır. Ancak çekişmeli boşanma davası şeklinde dava açıldıktan sonra taraflar ilk duruşmada anlaşmalı boşanma protokolünü Mahkeme’ye sunarsa ilk duruşmada boşanmaya karar verilir.
Çekişmeli boşanma davası kaç duruşmada biter?
Mahkemelerin yoğunluğuna ve delillerin toplanması, taraflara tebliğlerin usule uygun yapılması gibi hususlara bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ortalama olarak 3,4 duruşmada karara çıkılmaktadır ve ortalama 9-12 ay sürebilmektedir.
Çekişmeli boşanma davası nasıl hızlandırılır?
Çekişmeli boşanma davası dilekçesinde tüm iddia ve delillerin eksiksiz sunulması, tanıkların hazır edilmesi vb. işlemler ile hızlandırılabilir.
10- AVUKATSIZ ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI
Avukatsız çekişmeli boşanma davası nasıl açılır, avukatsız çekişmeli boşanma davası vb. merak edilen hususlara yukarıda değinmiştik. Ancak tarafların boşanma sürecini avukat ile takibi geri dönülmez hak kayıpların önüne geçecektir. Peki çekişmeli boşanma davası avukatlık ücreti nasıl hesaplanmaktadır onu inceleyelim.
Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmektedir. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde uygulanacak tarife; “Avukatlık ücretinin takdirinde, hukuki yardımın tamamlandığı veya dava sonunda hüküm verildiği tarihte yürürlükte olan Tarife esas alınır.” şeklinde belirlenmiştir.
Bu sebeple davanın niteliği ve asgari ücret tarifesi uyarınca belirlenmektedir. İzmir anlaşmalı boşanma davası, Manisa anlaşmalı boşanma davası, Aydın anlaşmalı boşanma davası, Kuşadası anlaşmalı boşanma davası, Söke anlaşmalı boşanma davası için avukatlık ücretleri hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
11-ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASINDA İSTİNAF
Mahkeme boşanmaya karar verdikten sonra 1 ay içerisinde çekişmeli boşanma davasında gerekçeli karar yazar. Gerekçeli karar taraflara tebliğ edildikten sonra 2 haftalık süre içerisinde istinafa başvurma hakkı vardır. Taraflar istinafa başvuru hakkından feragat ederse boşanma kararı kesinleşir.
Hak kaybı ve süre kaybı yaşanmaması için konuyla ilgili uzman ve tecrübeli bir avukattan hukuki danışmanlık ve destek alınması son derece önemlidir. Bu sebeple aile, boşanma hukuku alanında anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davası, velayet davası vb. uyuşmazlıklar için konusunda uzman bir avukat ile sürecin takibini öneririz.
K A Y A D A N
HUKUK BÜROSU
Comments