İzmir belediye encümen kararı iptal davası, İzmir idari işlemin iptali davası avukat, İzmir idare hukuku avukatı, İzmir yürütmenin durdurulması avukat, İzmir belediye yıkım kararı iptali, İzmir belediye kararına itiraz avukat vb. merak ettiklerinizi aşağıdaki yazımızda düzenledik.
Belediye encümen kararları idari işlem niteliğinde olduğu için hukuka aykırı olan kararlar hakkında idari işlemin tarafı olan idare aleyhine , bu kararların iptali için iptal davası açılması gerekmektedir.Açılan davanın hukuki niteliği idari işlemin iptali davasıdır.
İzmir ve tüm çevre iller de dahil olmak üzere idare hukuku ve vergi hukukundan kaynaklanan hukuki uyuşmazlıklarda danışmanlık ve sürecinin takip edilmesinde hukuki hizmet sunmaktayız. Bu süreçte doğru hukuki desteğin alınması çok önemlidir daha sonra doğacak ve geri dönülmez hak kayıplarından sizi koruyacaktır.
İDARİ İŞLEMİN İPTALİ DAVASI NEDİR?
İdarî işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlâl edilenler tarafından açılan davadır.
İlgililer haklarını ihlal eden bir idari işlem dolayısıyla Danıştaya ve idare ve vergi mahkemelerine doğrudan doğruya tam yargı davası veya iptal ve tam yargı davalarını birlikte açabilecekleri gibi ilk önce iptal davası açarak bu davanın karara bağlanması üzerine, bu husustaki kararın veya kanun yollarına başvurulması halinde verilecek kararın tebliği veya bir işlemin icrası sebebiyle doğan zararlardan dolayı icra tarihinden itibaren dava süresi içinde tam yargı davası açabilirler.
İDARE MAHKEMELERİNDE YARGILAMA NASIL YAPILIR?
Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinde yazılı yargılama usulü uygulanır ve inceleme evrak üzerinde yapılır.
BELEDİYE ENCÜMEN KARARLARININ İPTALİ DAVASINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME HANGİSİDİR?
İdari işlem aleyhine açılacak iptal davası idari yargının görev alanında olduğu için görevli mahkeme İdare Mahkemesi'dir. Genel yetki kurallarına göre yetkili İdare Mahkemesi belirlenir ancak verilen karar bir taşınmaza ilişkin ise taşınmazın bulunduğu yer idare mahkemesi yetkili mahkemedir.
BELEDİYE ENCÜMEN KARARLARININ İPTALİ DAVASI AÇMA SÜRESİ NEDİR?
Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde 60 (altmış) ve vergi mahkemelerinde 30 (otuz) gündür.
İDARİ İŞLEMİN İPTALİ DAVASINDA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARI NASIL ALINIR?
Danıştayda veya idari mahkemelerde dava açılması dava edilen idari işlemin yürütülmesini durdurmaz.
Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uyguanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler. Uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerin yürütülmesi, savunma alındıktan sonra yeniden karar verilmek üzere, idarenin savunması alınmaksızın da durdurulabilir.
Yürütmenin durdurulması kararlarında idari işlemin hangi gerekçelerle hukuka açıkça aykırı olduğu ve işlemin uygulanması halinde doğacak telafisi güç veya imkânsız zararların neler olduğunun belirtilmesi zorunludur.
Dava dilekçesi ve eklerinden yürütmenin durdurulması isteminin yerinde olmadığı anlaşılırsa, davalı idarenin savunması alınmaksızın istem reddedilebilir.
Yürütmenin durdurulması kararları teminat karşılığında verilir; ancak, durumun gereklerine göre teminat aranmayabilir. Taraflar arasında teminata ilişkin olarak çıkan anlaşmazlıklar, yürütmenin durdurulması hakkında karar veren daire, mahkeme veya hakim tarafından çözümlenir.
İDARİ İŞLEMİN İPTALİ DAVASINDA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI HAKKINDA VERİLEN KARARA KARŞI İTİRAZ EDİLİR Mİ?
Yürütmenin durdurulması istemleri hakkında verilen kararlar; Danıştay dava dairelerince verilmişse konusuna göre İdari veya Vergi Dava Daireleri Kurullarına, bölge idare mahkemesi kararlarına karşı en yakın bölge idare mahkemesine, idare ve vergi mahkemeleri ile tek hakim tarafından verilen kararlara karşı bölge idare mahkemesine (...)(2) kararın tebliğini izleyen günden itibaren yedi gün içinde bir defaya mahsus olmak üzere itiraz edilebilir. İtiraz edilen merciler, dosyanın kendisine gelişinden itibaren yedi gün içinde karar vermek zorundadır.İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir.
Av.Gülce KAYADAN
Comments