top of page

KİRACININ TAHLİYESİ - İzmir Av.Gülce Başer

Yazarın fotoğrafı: gülce kayadangülce kayadan

İZMİR KİRACININ TAHLİYESİ

İzmir ve çevre illerde kiracıdan kaynaklanan veya kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle açılabilen kiracının tahliyesi davasında, izmir kiracı tahliye avukatı olarak hukuki hizmet sunmaktayız.


Sizler için en çok merak edilen "izmir kiracının tahliyesi, izmir kiracı tahliye avukatı, izmir tahliye davası avukatı, kiracının tahliyesi sebepleri, kiracının tahliyesi davası, kiracıya tahliye davası açma şartları, kiracı tahliye davası açma süresi, kiracı tahliye davası görevli mahkeme, kiracı tahliye davası hangi mahkemeye açılır, kiracıyı tahliye davası ne kadar sürer, kiracı tahliye avukatı" vb hususları aşağıda derledik.

izmir kiracı tahliye
izmir kiracı tahliye

İçerik Başlıkları


KİRACININ TAHLİYESİ DAVASI NEDİR?

Türk Borçlar Kanunu, kira sözleşmesine binaen hem kiracı hem de kiraya veren tarafa birçok yükümlülükler yüklemektedir. Aynı zamanda tahliye davasında hem kiraya verenin hakları hem de tahliye davasında kiracının hakları düzenlenmektedir. Özellikle kiracı taraf lehine birçok hüküm içermektedir ve kiraya verene sadece belli şartlar oluştuğu takdirde kiracının tahliyesini isteme imkanı sunmuştur.


1-KİRA BEDELİNİN ÖDENMEMESİ SEBEBİYLE TAHLİYE

Kiracı, kira sözleşmesinde belirlenen ödeme günlerinde kira bedelini ödemekle yükümlüdür. Bu durumda kiracının temerrüdü nedeniyle tahliye davası gündeme gelmektedir.Örneğin kira sözleşmesinde kira bedelinin her ayın 5.-10.günleri arasında ödenmesi kararlaştırılmış ancak ödemeler ayın 10. gününden sonra düzensiz tarihlerde yapılıyor ise kiraya veren ayın 11. günü kiracı aleyhine icra takibi başlatabilir ya da noter aracılığıyla ihtarname gönderebilir.

A-Tahliye Talepli İcra Takibi Başlatmak:

İcra Dairesi tarafından kiracıya tahliye talepli bir ödeme emri gönderilir ve 30 günlük ödeme süresi tanınır. Eğer kiracı ödeme emrini tebliğ aldıktan sonra 30 gün içerisinde ödeme yapmazsa, İcra Mahkemesinde açılacak bir tahliye davası ile kiracının tahliyesi istenebilir. İcra Mahkemelerinin yoğunluklarının göz önünde bulundurulması ile (3 ay ile 1 yıl arası) en kısa sürede tahliye sonucu alınabilecek yollardan birisidir.

B-Tahliye Davası Açmak:

Kiracının tahliyesi sebepleri ve kiracıya tahliye davası açma şartları birçok farklı unsurdan gerçekleşebilmektedir.Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren tahliye davası açabilir.

  • Kiracı Tahliye Davası Açma Süresi:

Kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.

  • Kiracı Tahliye Davası Görevli Mahkeme:

Kiraya veren tarafından dikkat edilmesi gereken kiracı tahliye davası hangi mahkemeye açılır? Görevli Mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Kiracının yerleşim yerinde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesi de yetkili mahkemedir.

  • Kiracıyı Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Kiracının yerleşim yerinin bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemelerinin yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. Ortalama 3 ay - 9 ay sürebilmektedir. İzmir Sulh Hukuk Mahkemelerinde yoğunluk sebebiyle açılan izmir kiracı tahliye davaları ortalama 6 ay-1,5 yıl sürebilmektedir.

2-TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ İLE TAHLİYE

Tahliye taahhütnamesi ev kiralanırken kiracıların en çok dikkat etmesi gereken konulardan birisidir. Genellikle karşılaştığımız üzere; ev sahipleri evini kiraya verirken kiracıya taahhüt tarihi ve tahliye tarihi boş halde bir tahliye taahhütnamesi imzalatmaktadır. Daha sonra bu boş tarihler doldurularak icra takibine konu edilebilmektedir.

Yargıtay'a göre "İmzası kiracıya ait olan bir tahliye taahhütnamesinin, taahhüdün baskı altında tanzim ve tahliye tarihlerinin boş olarak alınsa bile kiracı bu şekilde boşa imza atmakla davacıya doldurma yetkisi vermiş olduğundan bunun sonucuna katlanmak zorundadır."

Ancak tahliye taahhütnamesiyle kiracının tahliyesinde de kiracının belli hakları mevcuttur.Aşağıdaki kriterlerin eksik olması halinde ise tahliye taahhütnamesiyle kiracının tahliyesi mümkün değildir.

  • Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları:

-Taahhüt yazılı olarak yapılmalı ve kiracının imzasını taşımalıdır.

-Taahhüt edilen tarihten itibaren bir ay içinde tahliye talebiyle icra takibi başlatılmalı ya da doğrudan tahliye davası açılmalıdır.

-Taahhüdün kiralananın teslim edilmesinden sonra verilmesidir.

  • Kiracının Tahliyesi Davası Ne Zaman Açılır?

Kiracı taahhüt ettiği tarihte kiralananı boşaltmamışsa, kiraya veren kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.

  • Kiracının Tahliyesi Davası Görevli Mahkeme:

Kiraya veren tarafından dikkat edilmesi gereken kiracı tahliye davası hangi mahkemeye açılır? Görevli Mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Kiracının yerleşim yerinde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesi de yetkili mahkemedir.


3-İHTİYAÇ SEBEBİYLE TAHLİYE DAVASI

Kiraya veren, kira sözleşmesini;

1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,

2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,

  • Kiracının Tahliyesi Davası Ne Zaman Açılır?

Belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.

  • Kiracının Tahliyesi Davası Görevli Mahkeme:

Görevli Mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Kiracının yerleşim yerinde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesi de yetkili mahkemedir.

4-YENİ MAL SAHİBİNİN İHTİYACI SEBEBİYLE TAHLİYE DAVASI

Kiralananı sonradan edinen kişi,

-kendisi,

-eşi,

-altsoyu, üstsoyu veya

-kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için

konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, kiracının tahliyesi davası açabilir.

  • Ne Zaman Kiracıya İhtar Çekilmelidir? - Kiracının Tahliyesi Davası Ne Zaman Açılır?

Yeni mal sahibi edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.

Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.

  • Kiracının Tahliyesi Davası Görevli Mahkeme:

Görevli Mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Kiracının yerleşim yerinde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesi de yetkili mahkemedir.


5-KİRACI TAHLİYE DAVASI AVUKATLIK ÜCRETİ VE MASRAFLAR NEDİR?

Kiracı tahliye davası kapsamında en çok araştırılan konulardan biri de "Kiracı tahliye davası avukatlık ücreti" ve "kiracı tahliye davası masrafı ne kadar?" , "kiracı tahliye davası masrafları kim öder?" vb. ifadeleri oluyor. Kiracı tahliye davası ücreti ve kiracı tahliye davası masrafları, yıllık kira bedeli üzerinden belirleniyor. Siz de kiracı tahliye davası avukatlık ücreti ve kiracı tahliye davası avukatlık masrafı hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


KİRACININ TAHLİYESİ DAVASI EN HIZLI NASIL SONUÇLANIR?

Durumun şartlarına göre her tahliye davası kira sözleşmesi ve tahliye taahhütnamesince şekillenir. Türk Borçlar Kanunu'nda çoğunlukla kiracı lehine olan hükümlere yer verilmiştir.

 

Hak kaybı ve süre kaybı yaşanmaması için konuyla ilgili uzman ve tecrübeli bir avukattan hukuki danışmanlık ve destek alınması son derece önemlidir. Bu sebeple kiracının tahliyesi davası konusunda bir avukat ile sürecin takibini öneririz.

K A Y A D A N

HUKUK BÜROSU

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


Yazı: Blog2 Post
bottom of page