ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞUYU) DAVASI
Ortaklığın giderilmesi davası yani izale-i şuyu davası; bir taşınır veya taşınmazın mülkiyetine birlikte sahip ortakların o malı anlaşarak paylaşamamaları sebebiyle paydaşlardan birinin dava açarak mahkemeden malın paylaştırılmasını (genellikle satılarak paraya çevrilmesi ile ) istediği bir davadır.
Özellikle miras kalan malların kardeş veya mirasçılar arasında paylaşılması amacıyla başvurulan bir hukuki yol olup; en çok merak edilen "ortaklığın giderilmesi davası dilekçe örneği, ortaklığın giderilmesi davası, ortaklığın giderilmesi davası yetkili mahkeme, ortaklığın giderilmesi davası görevli mahkeme, ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi, ortaklığın giderilmesi cevap dilekçesi, ortaklığın giderilmesi vekalet ücreti, ortaklığın giderilmesi arabuluculuk başvuru formu, ortaklığın giderilmesi arabuluculuk davet mektubu, izale-i şuyu satış prosedürü, izale-i şuyu davası hissemi satmak istemiyorum" vb .detaylarını aşağıda sizler için derledik.
İçerik Başlıkları
1-Ortaklığın Giderilmesi Davası
Ortaklığın giderilmesi davası yani izale-i şuyu davası; ortakların anlaşarak malı paylaşamamaları sebebiyle bu uyuşmazlığın Sulh Hukuk Mahkemesi hakimi tarafından çözümlenmesini amaçlar. Ortaklığın giderilmesi isteyen paydaşlardan biri veya birkaçı öncelikle ortaklığın giderilmesi davası arabuluculuk başvuru formu ile arabulucuya başvurur ve arabuluculuk sonucu anlaşma olmaz ise anlaşılamadığına dair tutulan Ortaklığın giderilmesi arabuluculuk son tutanağı ve Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi ile Ortaklığın giderilmesi davası yetkili ve görevli mahkemeye başvurur. Öncelikle Ortaklığın Giderilmesi Davası Şartları nelerdir onları inceleyelim.
2-Ortaklığın Giderilmesi Davası Şartları
Elbirliği veya paylı mülkiyete konu bir malın bulunması gerekmektedir. Bu mal, taşınmaz olabileceği gibi taşınır mal, araç, hisse senedi, ziynet eşyası vb de olabilir.
Davacının, dava açarken ortaklığın tüm taraflarını da dava dosyasına dahil etmesi gerekmektedir.Tüm paydaşlar davada temsil edilmelidir.
Ortaklığın sona erdirilmesi istenen malın bilgileri eksiksiz bir şekilde belirtilmelidir. Örneğin tapu kaydı eklenmesi gibi veya il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerinin mutlaka belirtilmesi gibi.
Dava konusu mal üzerindeki ortaklığı gösteren belgenin sunulması gerekmektedir. Örnegin, miras yoluyla kalan bir taşınmazın intikali gerçekleşmemiş olsa dahi, Ortaklığın Giderilmesi Davası açılabilecektir. Ancak taşınmazın sahibine ait olan mirasçılık belgesinin alınmış olması önemlidir.
Hukuki bir islem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümülüğünün bulunmaması gerekmektedir.
3-Ortaklığın Giderilmesi Davası Zorunlu Arabuluculuk
Ortaklığın giderilmesi davalarında, dava açılmadan önce arabuluculuk başvurusu yapılması dava şartıdır yani zorunludur. Arabuluculuk başvurusu yapılmadan açılan ortaklığın giderilmesi davası usulden reddedilecektir. Davacı taraf dava açmadan önce arabulucuya başvurmalı ve anlaşılamadığına dair tutulan son tutanağı dava dilekçesine ekleyerek dava açmalıdır.
4-Ortaklığın Giderilmesi Davası Yetkili Mahkeme
Ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davasında yetkili mahkeme taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesidir.
5-Ortaklığın Giderilmesi Davası Görevli Mahkeme
Ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davasında görevli mahkeme ise Sulh Hukuk Mahkemesi’dir.
6-Ortaklığın Giderilmesi Davası Aynen Taksim
Taşınır veya taşınmaz malın aynen bölünmesidir. Ortaklığın giderilmesi davasında malın aynen taksimi için taraflardan yalnızca birinin talepte bulunması yeterlidir. Taraflardan biri ortak malın aynen taksim edilerek ortaklığın giderilmesine karar verilmesini isterse, hakim öncelikle aynen taksim şartlarının bulunup bulunmadığını araştırmalıdır. Örneğin, değeri eşit iki parçaya bölünebilen bir arsanın ikiye bölünerek paydaşlığın giderilmesi.
7-Ortaklığın Giderilmesi Davası Satış ile Taksim
Taşınır veya taşınmaz malın icra yoluyla satılarak bedelinin paydaşlar arasında bölüştürülmesidir. Taşınmazın aynen taksimi mümkün değilse ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilir. Taşınmaz malın satışı, mahkeme vasıtasıyla değil satış memurluğu veya icra dairesi marifetiyle yapılır. Satış açık arttırma yoluyla yapılmalıdır. Ancak tüm paydaşlar bir araya gelerek satışın ortaklar arasında yapılması hususunda oybirliğiyle anlaştıkları takdirde satış yalnızca ortaklar arasında yapılır.
8-Ortaklığın Giderilmesi Davası Satış Prosedürü
Sulh Hukuk Mahkemesinin Ortaklığın Giderilmesi Davası ile ilgili kararı kesinleşinde dosya talep üzerine ilgili Satış Memurluğu'na iletilir. Satış; satış memuru tarafından İcra ve İflas Kanunu'na göre yürütülür. Satış memuru satış hazırlıklarını yapar, kıymet takdirini yaptırır, kıymet takdiri kesinleştikten sonra satış koşullarını belirler ve ilan eder. İhale İcra ve İflas Kanunu madde 115'e göre gerçekleşir.
9-Ortaklığın Giderilmesi Davası Kat Mülkiyetine Geçiş
Kat mülkiyetine konu olmaya elverişli bir gayrimenkul üzerindeki ortaklığın giderilmesi davalarında, mirasçılardan veya ortak maliklerden biri, paylaşmanın, kat mülkiyeti kurulması ve bağımsız bölümlerin tahsisi suretiyle yapılmasını isterse, hakim, o gayrimenkulün mülkiyetinin, 12 nci maddede yazılı belgelere dayanılarak kat mülkiyetine çevrilmesine ve paylar denkleştirilmek suretiyle bağımsız bölümlerin ortaklara ayrı ayrı tahsisine karar verebilir.
10-Ortaklığın Giderilmesi Davası Yargılama Giderleri ve Vekalet Ücreti
Ortaklığın giderilmesi davası açılırken davacı tarafından dava harcı ve mahkeme giderleri yatırılmalıdır. Dava harcı, maktu harçtır yani taşınmazın değerine göre değişiklik göstermeyecektir.
Dava sonucunda, yargılama giderleri ve varsa dava vekalet ücretleri, paydaşların payları oranında bölünerek paydaşlara yükletilir.
KAYADAN
HUKUK BÜROSU
Comments