top of page

Kaçakçılık Suçu

Yazarın fotoğrafı: gülce kayadangülce kayadan
KAÇAKÇILIK SUÇU NEDİR? - İzmir Ceza Hukuku Avukatı
Kaçakçılık suçları Türk Ceza Kanunu kapsamında ve özel düzenleme ile 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nunda yerini almıştır. 5607 sayılı Kanun’a muhalefet nedir, cezası nedir aşağıda inceleyeceğiz.
İzmir ve çevre illerde ceza hukuku kapsamında soruşturma ve kovuşturma aşamalarında, İzmir Ceza Hukuku Avukatı olarak hukuki hizmet sunmaktayız. Medyaya da yansıması sebebiyle sık sık “bandrolsüz makaron (filtreli sigara kağıdı) ele geçirildi.” “kaçak cep telefonu operasyonu” “kaçak tütün ve tütün ürünleri yakalandı” gibi haberler ile karşılaşmaktayız.

Bu sebeple sizler için en çok merak edilen konuları “kaçakçılık suçu, kaçakçılık suçu beraat, kaçakçılık suçu hagb, kaçakçılık davaları, kaçakçılık suçu tck, kaçakçılık suçunun cezası, kaçakçılık suçu kaç yıl, İzmir Ceza Hukuku Avukatı” vb. hususları aşağıda derledik.

İçerik Başlıkları

  1. Kaçakçılık Suçu Nedir?

  2. Kaçakçılık Suçu – Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu

  3. Kaçakçılık Suçu Unsurları ve Cezası

  4. Kaçakçılık Davaları

    1. Kaçakçılık Suçu Şikayet

    2. Kaçakçılık Suçu Uzlaşma

    3. Kaçakçılık Suçu Etkin Pişmanlık

  5. Kaçakçılık Suçu Beraat

  6. Kaçakçılık Suçu HAGB

  7. Kaçakçılık Suçu Zamanaşımı

1-KAÇAKÇILIK SUÇU NEDİR?
Kaçakçılık suçu veya gümrük kaçakçılığı adıyla da bilinen bu suç: ülkemizde uygulanan gümrük prosedürlerine aykırı olarak gümrüğe tabi bir eşyanın ülkemize sokulması ya da ülkemizden çıkarılmasıdır.

2-KAÇAKÇILIK SUÇU – KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE KANUNU
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, suç teşkil eden eylemleri ve cezalarını belirleyen ceza hukuku alanında mevcut en temel kanuni düzenlemeleri haiz kanundur. Kaçakçılık suçu TCK ile ve kaçakçılık suçları için özel düzenlemeler barındıran 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nunda yerini almıştır ve bu Kanun ile kaçakçılık suçu unsurları, yaptırımları ile kaçakçılığı önleme, izleme, araştırma usûl ve esasları belirlenmiştir.

Kaçakçılık suçları, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3.maddesinde düzenlenmiş olup; Kaçakçılık suçları nelerdir tek tek inceleyelim.

3-KAÇAKÇILIK SUÇU UNSURLARI ve CEZASI
Yukarıda açıkladığımız kaçakçılık suçlarına ilişkin en çok merak edilen “Kaçakçılık suçu unsurları, Kaçakçılık suçunun cezası, Kaçakçılık suçu kaç yıl” vb hususları inceleyelim.
  • Gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye eşya sokma suçu:

Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

  • Gümrük kapıları dışından ülkeye eşya sokma suçu:

Eşyanın, gümrük kapıları dışından ülkeye sokulması halinde, verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar artırılır.

  • Aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin ülkeye eşya sokma suçu:

Eşyayı, aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin ülkeye sokan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

  • Transit rejimi çerçevesinde taşınan serbest dolaşımda bulunmayan eşyayı, rejim hükümlerine aykırı olarak Türkiye gümrük bölgesine bırakma suçu:

Transit rejimi çerçevesinde taşınan serbest dolaşımda bulunmayan eşyayı, rejim hükümlerine aykırı olarak gümrük bölgesinde bırakan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

  • Belli bir amaç için kullanılmak veya işlenmek üzere ülkeye geçici ithalat ve dahilde işleme rejimi çerçevesinde getirilen eşyayı, hile ile yurt dışına çıkarmış gibi işlem yapma suçu:

Belli bir amaç için kullanılmak veya işlenmek üzere ülkeye geçici ithalat ve dahilde işleme rejimi çerçevesinde getirilen eşyayı, hile ile yurt dışına çıkarmış gibi işlem yapan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

  • İthali mümkün kaçak eşyayı ticari amaçla satın almak, satışa arz etmek, satmak, saklamak, taşımak suçları:

Yukarıda sayılan fiillerin işlenmesine iştirak etmeksizin, bunların konusunu oluşturan eşyayı, bu özelliğini bilerek ve ticarî amaçla satın alan, satışa arz eden, satan, taşıyan veya saklayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

  • Özel kanunları gereğince gümrük vergilerinden kısmen veya tamamen muaf olarak ithal edilen eşyayı, ithal amacı dışında başka bir kullanıma tahsis etmek, satmak, devretmek, satın almak veya kabul etmek suçları:

Özel kanunları gereğince gümrük vergilerinden kısmen veya tamamen muaf olarak ithal edilen eşyayı, ithal amacı dışında başka bir kullanıma tahsis eden, satan veya devreden ya da bu özelliğini bilerek satın alan veya kabul eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

  • Kanun gereği ithali yasak eşyanın ülkeye sokulması, bu eşyanın satın alınması, satışa arz edilmesi, satılması, saklanması ve taşınması suçları:

İthali kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeye sokan kişi, fiil daha ağır bir cezayı gerektiren suç oluşturmadığı takdirde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. İthali yasak eşyayı, bu özelliğini bilerek satın alan, satışa arz eden, satan, taşıyan veya saklayan kişi, aynı ceza ile cezalandırılır.

  • Kanun gereği ihracı yasak olan eşyayı ülkeden çıkarma suçu:

İhracı kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeden çıkaran kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

  • İlgili kanun hükümlerine göre teşvik, sübvansiyon veya parasal iadelerden yararlanmak amacıyla ihracat gerçekleşmediği hâlde gerçekleşmiş gibi gösterme ya da gerçekleştirilen ihracata konu malın cins, miktar, evsaf veya fiyatını değişik gösterme suçu:

İlgili kanun hükümlerine göre teşvik, sübvansiyon veya parasal iadelerden yararlanmak amacıyla ihracat gerçekleşmediği hâlde gerçekleşmiş gibi gösteren ya da gerçekleştirilen ihracata konu malın cins, miktar, evsaf veya fiyatını değişik gösteren kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Beyanname ve eki belgelerde gösterilen ile gerçekte ihraç edilen eşya arasında yüzde onu aşmayan bir fark bulunması halinde, sadece 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu hükümlerine göre işlem yapılır.

Kaçakçılık suçunun konusunu oluşturan eşyanın akaryakıt ile tütün, tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kâğıdı, etil alkol, metanol ve alkollü içkiler olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek cezalar yarısından iki katına kadar artırılır, ancak bu fıkranın uygulanması suretiyle verilecek ceza üç yıldan az olamaz.

  • Ulusal marker uygulamasına tabi olup da, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun belirlediği seviyenin altında ulusal marker içeren veya hiç içermeyen akaryakıtı; Ticari amaçla üretmek, bulundurmak veya nakletmek, Satışa arz etmek veya satmak, Bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın almak:

Bu eylemlerden birini gerçekleştiren kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

  • Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan izin alınmadan; akaryakıt haricinde kalan solvent, madenî yağ, baz yağ, asfalt ve benzeri petrol ürünlerinden akaryakıt üretmek veya bunları doğrudan akaryakıt yerine ikmal ederek üretmek, satışa arz etmek, satmak, bulundurmak, bu özelliğini bilerek ticarî amaçla satın almak, taşımak veya saklamak suçları:

Bu eylemlerden birini gerçekleştiren kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

  • Üretim, iletim ve dağıtım hatları dahil olmak üzere sıvı veya gaz halindeki hidrokarbonlarla, hidrokarbon türevi olan yakıtları nakleden boru hatlarından, depolarından veya kuyulardan kanunlara aykırı şekilde alınan ürünleri satışa arz etmek, satmak, bulundurmak, bu özelliğini bilerek ticarî amaçla satın almak, taşımak veya saklamak suçları:

Bu eylemlerden birini gerçekleştiren kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

  • Kaçak akaryakıt veya sahte ulusal marker elde etmeye, satmaya ya da herhangi bir piyasa faaliyetine konu etmeye yarayacak şekilde lisansa esas teşkil eden belgelerde belirlenenlere aykırı olarak sabit ya da seyyar tank, düzenek veya ekipman bulundurmak suçları:

Bu eylemlerden birini gerçekleştiren kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

  • Ulusal markeri yetkisiz olarak üretmek, satışa arz etmek, satmak, yetkisiz kişilerden satın almak, kabul etmek, bu özelliğini bilerek nakletmek veya bulundurmak suçları:

Bu eylemlerden birini gerçekleştiren kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

  • Tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kâğıdı, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin ambalajlarına kamu kurumlarınca uygulanan bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretlerin taklitlerini imal etme veya ülkeye sokma ile bunları bilerek bulundurma, nakletme, satma ya da kullanma suçları:

Bu eylemlerden birini gerçekleştiren kişi, üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

  • Tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kâğıdı, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin ambalajlarına kamu kurumlarınca uygulanan bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretleri; ilgili mevzuatta belirlenen şekilde temin etmesine rağmen belirlenen ürünlerde kullanmaksızın bedelli veya bedelsiz olarak yaymak, bunları alma veya kullanma hakkı olmadığı halde sahte evrak veya dokümanlarla veya herhangi bir biçimde ilgili kurum ve kuruluşları yanıltarak temin etmak, bunları taklit veya tahrif ederek ya da konulduğu üründen kaldırarak, değiştirerek ya da her ne suretle olursa olsun tedarik ederek amacı dışında kullanmak suçları:

Bu eylemlerden birini gerçekleştiren kişi, üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

  • Ambalajlarında bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaret bulunmayan ya da taklit veya yanıltıcı bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretleri taşıyan tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kâğıdı, etil alkol, metanol ve alkollü içkileri; Ticari amaçla üretmek, bulundurmak veya nakletmek, Satışa arz etmek veya satmak, Bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın almak suçları:

Bu eylemlerden birini gerçekleştiren kişi, üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

  • Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapılması ile Ticari amaçla; makaron veya yaprak sigara kâğıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satmak, satışa arz etmek, bulundurmak ve nakletmek suçları:

Bu eylemlerden birini gerçekleştiren kişi, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir.

  • Kaçakçılık suçlarını işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme veya örgüte üye olma suçları:

Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması halinde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, örgütün varlığı için üye sayısının en az üç kişi olması gerekir.


Suç işlemek amacıyla kurulmuş olan örgüte üye olanlar, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.Örgütün silahlı olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza dörtte birinden yarısına kadar artırılır.


4-KAÇAKÇILIK DAVALARI
Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince Kaçakçılık suçları nedeniyle yapılan ceza yargılamalarında Asliye Ceza Mahkemesi görevlidir. Ancak kaçakçılık suçuyla bağlantılı olarak resmi belgede sahtecilik suçu da işlenmiş ise ceza yargılaması Ağır Ceza Mahkemesince yapılacaktır.
4.1.Şikayet:
Kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele için kaçakçılık suçlarını ihbar etmek, kaçakçılık suçlarını şikayet etmek önemli bir konudur ancak kaçakçılık suçlarını soruşturulması şikayete tabi değildir. Ancak Savcılık resen soruşturma yürüttüğü gibi ihbar ve şikayet üzerine de soruşturma başlatmaktadır.
4.2.Uzlaşma:
Kaçakçılık suçları uzlaşmaya tabi suçlardan değildir.
4.3.Etkin Pişmanlık:
Resmî makamlar tarafından haber alınmadan önce, fiili, diğer failleri ve kaçak eşyanın saklandığı yerleri merciine haber verirse, verilen bilginin, faillerin yakalanmasını veya kaçak eşyanın ele geçirilmesini sağlaması halinde cezalandırılmaz. Haber alındıktan sonra fiilin bütünüyle ortaya çıkmasına hizmet ve yardım eden kişiye verilecek ceza üçte iki oranında indirilir.

5-KAÇAKÇILIK SUÇU BERAAT
Kaçakçılık suçu beraat kararı verilebilmesi için Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yer alan ve aşağıda yer verilen beraat sebeplerinden birinin varlığı gerekmektedir. Beraat kararı;
a)Yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması,
b)Yüklenen suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması,
c)Yüklenen suç açısından failin kast veya taksirinin bulunmaması,
d)Yüklenen suçun sanık tarafından işlenmesine rağmen, olayda bir hukuka uygunluk nedeninin bulunması,
e)Yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması, hallerinde verilir.

6-KAÇAKÇILIK SUÇU HAGB
Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise ve Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında diğer şartlar sağlanıyorsa Mahkemece, kaçakçılık suçunda hagb (hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına) kararı verilebilir.
Kaçakçılık suçlarında hükmedilen hapis cezası hakkında HAGB kararı verilebilir.

7-KAÇAKÇILIK SUÇU ZAMANAŞIMI
TCK’ya göre kaçakçılık suçlarında dava zamanaşımı 8 yıldır.
 
Hak kaybı ve süre kaybı yaşanmaması için konuyla ilgili uzman ve tecrübeli bir avukattan hukuki danışmanlık ve destek alınması son derece önemlidir. Bu sebeple Ceza Hukuku alanında çalışan İzmir Ceza Hukuku Avukatı ile sürecin takibini öneririz.
K A Y A D A N
HUKUK BÜROSU
37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page