KIYMET TAKDİRİNE İTİRAZ DAVASI - İzmir İcra Avukatı
İzmir ve çevre illerde kıymet takdirine davasında, İzmir İcra Avukatı olarak hukuki hizmet sunmaktayız. Sizler için en çok merak edilen konuları "Kıymet takdirine itiraz davası, Kıymet takdirine itiraz davası nerede açılır?, Kıymet takdirine itiraz davası kimler açabilir?, Kıymet takdirine itiraz süresi, Kıymet takdirine itiraz davasında keşif, Kıymet takdirine itiraz davasında bilirkişi raporu, Kıymet takdirine itiraz satışı durdurur mu?, Kıymet takdirine itiraz davası kararları kesin mi?" vb. hususları aşağıda derledik.
İçerik Başlıkları
1-Kıymet Takdirine İtiraz Davası Nedir?
2-Kıymet Takdirine İtiraz Davası Nerede Açılır?
3-Kıymet Takdirine İtiraz Davasını Kimler Açabilir?
4-Kıymet Takdirine İtiraz Süresi Ne Kadar?
5- Kıymet Takdirine İtiraz Davasında Keşif ve Bilirkişi Raporu
6-Kıymet Takdirine İtiraz Satışı Durdurur Mu?
7-Kıymet Takdirine İtiraz Davası Kararları Kesin Mi?
1-KIYMET TAKDİRİNE İTİRAZ DAVASI NEDİR?
İcra takibine konu borcun karşılanması için borçlunun malvarlığında bulunan taşınır ve taşınmaz malları haczedilir. Sonrasında satış aşamasına geçilir ve satış işlemlerinin yapılabilmesi için taşınır ve taşınmaz mallarının değerinin tespit edilmesi gereklidir. Taşınır malların değerinin tespit edilmesi ve taşınmaz malların değerlemesi işlemine kıymet takdiri denir. Kıymet takdiri icra dosyasının bulunduğu İcra Dairesince yaptırılır. İcra dairesi kıymet takdirinin yapılması için dosyayı bilirkişiye tevdi eder. İcra Dairesinin görevlendirdiği bilirkişi taşınır veya taşınmaz mal için kıymet takdiri raporunu tanzim eder. Bu kıymet takdiri raporuna karşı itiraz etmek mümkündür.
2-KIYMET TAKDİRİNE İTİRAZ DAVASI NEREDE AÇILIR?
Görevli ve yetkili mahkeme İcra Dairesinin bulunduğu yerdeki İcra Hukuk Mahkemesidir. Kıymet takdirine itiraz davası İcra Hukuk Mahkemesinde açılmalıdır.
3-KIYMET TAKDİRİNE İTİRAZ DAVASINI KİMLER AÇABİLİR?
Kıymet takdirinin tebliğ edildiği tüm ilgililer, belirlenen değerin emsallerine göre az ya da çok olarak belirlendiğini ileri sürerek kıymet takdirine itiraz davası açabilir.
4-KIYMET TAKDİRİNE İTİRAZ SÜRESİ NE KADAR?
İcra Dairesinin kıymet takdiri raporunu ilgililere tebliğinden itibaren yedi gün içinde raporu düzenleten icra dairesinin bulunduğu yerdeki icra mahkemesinde şikâyette bulunabilirler. Şikâyet tarihinden itibaren yedi gün içinde gerekli masraf ve ücretin mahkeme veznesine yatırılması hâlinde yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılabilir; aksi hâlde başka bir işleme gerek olmaksızın şikâyet kesin olarak reddedilir.
5-KIYMET TAKDİRİNE İTİRAZ DAVASINDA KEŞİF VE BİLİRKİŞİ RAPORU:
İcra dairesinde yapılan kıymet takdirine konu taşınır veya taşınmaz mal için Mahkemece yeni bir bilirkişiye dosya tevdi edilir. Bilirkişi söz konusu mallar için bir kıymet belirler, değerleme yapar. Kıymet takdirine itiraz davasında keşif yapar ve kıymet takdirine itiraz davasında bilirkişi raporu tanzim eder.
Kesinleşen kıymet takdirinin yapıldığı tarihten itibaren iki yıl geçmedikçe yeniden kıymet takdiri istenemez. Ancak, doğal afetler ve imar durumundaki çok önemli değişiklikler meydana getiren benzer hallerde yeniden kıymet takdiri istenebilir.
İki yıllık sürecin başlangıcında fiilen keşfin yapıldığı tarih esas alınır.
6-KIYMET TAKDİRİNE İTİRAZ SATIŞI DURDURUR MU?
Kıymet takdirine itiraz davasında, satışa konu malın değeri kesinleşmeden satış işlemleri yapılmaz. Satış işlemleri yapılması için kıymet takdirine itiraz davasında şikayetin kabulü veya reddi kararı verildikten sonra buna göre satış işlemlerine devam edilir.
7-KIYMET TAKDİRİNE İTİRAZ DAVASI KARARLARI KESİN Mİ?
İcra Hukuk Mahkemesine şikayet yoluyla açılan kıymet takdirine itiraz davasında:
-Şikayet eden davacının iddiaları kıymet takdirine itiraz davasında bilirkişi raporu ile ispatlanmış ise Mahkemece iddiaları haklı görülür ve dosya hakkında kabül kararı,
-Şikayet eden davacının iddiaları kıymet takdirine itiraz davasında bilirkişi raporu ile ispatlanamamış ise Mahkemece iddiaları haksız görülür ve dosya hakkında red kararı verilir.
Kıymet takdirine itiraz davası sonucu verilen kararlar kesindir. İstinaf kanun yoluna başvurulamaz.
Hak kaybı ve süre kaybı yaşanmaması için konuyla ilgili uzman ve tecrübeli bir avukattan hukuki danışmanlık ve destek alınması son derece önemlidir. Bu sebeple kıymet takdirine itiraz davası konusunda bir avukat ile sürecin takibini öneririz.
K A Y A D A N
HUKUK BÜROSU
Comments