top of page

Kooperatif Ortaklığından Çıkarılma - Kooperatifler Hukuku

Yazarın fotoğrafı: gülce kayadangülce kayadan
KOOPERATİF NEDİR?
kooperatifler hukuku
kooperatifler hukuku

Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklara kooperatif denir.


Sizin için en çok merak edilen "kooperatifler kanunu, kooperatifler hukuku, kooperatif avukatı, kooperatif avukatı izmir, kooperatif avukatı aydın, yapı kooperatifi, yapı kooperatif avukatı, kooperatif sözleşmeli avukat, kooperatif danışmanlığı, kooperatif davaları, kooperatifler avukatı, kooperatif ortaklıktan çıkarma, kooperatif ortaklığından çıkarılma, kooperatif ortaklıktan çıkarma itiraz, kooperatif ortaklığından çıkarılma itiraz, kooperatif sözleşmeli avukat" vb konuları derledik.

KOOPERATİF ORTAKLIĞINDAN ÇIKARILMA

Kooperatif ortaklığından çıkarılmayı gerektiren sebepler ana sözleşmede açıkça gösterilir. Ortaklar ana sözleşmede açıkça gösterilmeyen sebeplerle ortaklıktan çıkarılamazlar.


Ortaklıktan çıkarmaya kural olarak genel kurul yetkilidir.Ortaklıktan çıkarılmaya yönetim kurulunun teklifi ile genel kurulca karar verilir.


Ana sözleşme ile bu hususta (çıkarılanın genel kurula başvurma hakkı saklı kalmak üzere) yönetim kurulu da yetkili kılabilir.


Çıkarılma kararı gerekçeli olarak tutanağa geçirileceği gibi, ortaklar defterine de yazılır. Kararın onaylı örneği, çıkarılan ortağa tebliğ edilmek üzere, on gün içinde notere tevdi edilir. Tebligat, ortağın kooperatifçe bilinen en son adresine yapılır. Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.

KOOPERATİF ORTAKLIĞINDAN ÇIKARILMA KARARINA KARŞI İTİRAZ

A-Ortak, genel kurulca çıkarılmış ise, bu karara muhalif kalmadan dahi çıkarma kararının iptali davası açabilir. Keza, ortak genel kurula katılmış olmasına rağmen, alınan karar şahsi hakka ilişkin olduğundan genel kurul kararının ortağa tebliğ edilmesi zorunludur. Aksi halde Ticaret Mahkemesi nezdinde açılacak üç aylık dava açma süresi başlamaz.


B-Ortaklıktan çıkarmaya yönetim kurulu karar vermişse; çıkarılan ortak, kararı kaldırması için genel kurula başvurabileceği gibi doğrudan mahkemede itiraz davası da açabilir.

B.1.Çıkarılan ortak tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde itiraz davası açabilir.


B.2.Tebliğ edilen karar, yönetim kurulunca verilmiş ise ortak, üç aylık süre içinde genel kurula da itiraz edebilir. Bu itiraz, ilk toplanacak genel kurula sunulmak üzere, yönetim kuruluna noter aracılığı ile tebliğ ettirilecek bir yazı ile yapılır.


*Genel kurula itiraz edildiği takdirde, yönetim kurulunun çıkarma kararı aleyhine itiraz davası açılamaz.İtiraz üzerine genel kurulca verilecek karara karşı itiraz davası hakkı saklıdır.


Üç aylık süre içinde, genel kurula veya mahkemeye başvurmak suretiyle itiraz edilmeyen çıkarılma kararları kesinleşir.

Kooperatifler Avukat Bulundurmak Zorunda Mı?

Yapı Kooperatifleri 1136 sayılı Avukatlık Kanunu 35/2 gereğince avukat çalıştırmak veya sözleşmeli bir avukatla çalışmak zorunluluğu kapsamındadırlar. Bu zorunluluğa aykırı davranışın müeyyidesi, her ay için brüt asgari ücretin iki katı tutarında adli para cezasıdır.


Kooperatifler, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, gerekse 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu çerçevesinde faaliyet gösterirler. Yapı kooperatifleri yanı sıra taşımacılık, üretici birliği, tüketim birliği gayesi çevresinde kurulan işletme kooperatifleri; faaliyetleri sırasında kendi mevzuatları ile ilgili hukuki yardım dışında , aynı zamanda icra hukuku, ceza hukuku, sözleşmeler hukuku, tazminat hukuku ve idare hukuku gibi hemen her hukuk dalında yardıma ve danışmanlığa ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple hukuki danışmanlık desteği alarak faaliyetlerine devam etmeleri önem arz etmektedir.


K A Y A D A N

HUKUK BÜROSU

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page