Kur Farkı Faturası ve Kur Farkından Doğan Alacak
Ülkemizde güncel ekonomik koşullarda yabancı para birimlerinde yaşanan dalgalanma sebebiyle; yabancı para birimi üzerinden gerçekleştirilen ticari ilişkilerde özellikle kur farkının talep edilmesi gündeme gelmektedir.
Bu sebeple sizler için en çok merak edilen " kur farkı faturası, kur farkı davası, kur atışı nedeniyle munzam zarar, kur farkı talebi, izmir ticaret avukatı, kur farkı yargıtay kararı, kur farkı faturası ödenir mi, kur farkından doğan davalar, izmir ticari dava avukatı" vb. konuları derledik.
İçerik Başlıkları
1-Kur Farkı Nedir?
Ürün veya hizmetin alıcıya teslim edildiği gün, faturanın düzenlendiği gün veya taraflar arasında kararlaştırılmış bir ödeme günü var ise o gün ile satıcı tarafından ödemenin yapıldığı gün arasındaki kur değişiminden kaynaklanan; genellikle satıcı lehine doğan alacak türüdür.
2-Kur Farkının Talep Edilebilmesi İçin Şartlar
Ticari ilişkinin yabancı para birimi üzerinden anlaşıldığının ispatı
Taraflar arasında yabancı para birimi üzerinden yapılan anlaşmaya dair yazılı bir sözleşmenin bulunması ispat açısından En güçlü delil olacaktır. Ancak maalesef uygulamada firmalar genellikle cari hesapla çalıştığı için tüm ticari ilişkilerinde yazılı sözleşme yapmamakta.
Bu durumda ticari ilişkinin yabancı para birimi üzerinden kurulduğuna işaret edecek sipariş formu, yabancı para üzerinden düzenlenmiş faturalar, teyit mailleri ve benzeri ile desteklenmesi gerekecektir.
Faturaların yabancı para cinsinden düzenlenmesi
Yargıtay kararlarına göre; Faturalarda satış bedelinin döviz karşılığının gösterilmesi de taraflar arasında yabancı para birimine endeksli ticari ilişki bulunduğunun ispati için yeterlidir.
Ödeme gününde kararlaştırılan ödemenin yapılmaması
Kararlaştırılan ödeme gününde ödemenin yapılmaması gerekir ki, söz konusu yabancı para birimi üzerinden kararlaştırılan bedel kurda yaşanan dalgalanma sebebiyle farklılık gösterip talep konusu olsun.
3-Kur Farkı Faturası Düzenlenmek Zorunda Mı?
Yazılı sözleşme ya da yabancı para birimine bağlı ticari ilişki ispata yarar diğer deliller var ise kur farkı faturası düzenlenmeden de kur farkı alacağı talep edilebilir. Ancak taraflar arasında ticari ilişkinin yabancı para birimi üzerinden kararlaştırıldığı ispatlaamıyor durumda ise kur farkı faturasının düzenlenmemesi kur farkı talep edenin aleyhine sonuç doğurabilir.
Bu sebeple talebin ispat açısından değerlendirilmesi son derece elzem bir konu olup mutlaka alanında uzman bir avukattan hukuki destek ve danışmanlık alınmasını öneririz.
4-Kur Farkı Talebi ve Çek ile Ödeme Kabul Etmek
Kur farkı taleplerinde Yargıtay kararlarına göre çek ile yapılan ödemeler yönünden kur farkı talebinde bulunulamaz. Çek için kabul gören bu görüş, bono-halk tabiri ile senet-için geçerli değildir. Ödemeler senet, nakit veya banka havalesi ile yapılmış ise kur farkı talep edilebilir.
Çek ile ödeme kabul edilmiş ise kur farkı talep edilemeyeceğine dair Yargıtay kararları:
Yargıtay 19. Hukuk Dairesi'nin 2017/32 34 esas ve 2019/1778 karar sayılı kararı :
"Dava, cari hesap ve kur farkı alacağından kaynaklanan itirazın iptali istemine ilişkindir. Dosya içerisindeki bilirkişi raporu incelendiğinde kur farkına esas olan faturalara yönelik ödemelerin bir kısmının çek ile yapıldığı görülmektedir. Check ile yapılan ödemelerde kur farkı istenemeyeceği dairemizce istikrar kazanmış uygulamalardandır."
Yargıtay 19. Hukuk Dairesi'nin 2015/11.192 esas ve 2016/2067 karar sayılı kararı :
"Çek bir ödeme vasıtası olup, döviz üzerinden düzenlenmesi mümkün olduğu gibi, bedel hanesi verildiği andaki döviz satış kuru üzerinden hesap edilerek de doldurulabilir. Buna rağmen, ödemeyi Türk Lirası üzerinden çek olarak kabul eden davacının bu aşamadan sonra kur farkı isteyemeyeceğinin kabulü gerekirken, mahkemece delillerin değerlendirilmesinde yanılgıya düşürülerek yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir."
Yargıtay 19. Hukuk Dairesi'nin 2018/965 esas ve 2019/5447 karar sayılı kararı :
"Bono ile yapılan ödemelerde ödeme tarihi, havale ve elden yapılan ödemelerde ise makbuz ve havale tarihi itibari ile kur fark farkı doğuyorsa bu fark istenebilir."
Hak kaybı ve süre kaybı yaşanmaması için konuyla ilgili uzman ve tecrübeli bir avukattan hukuki danışmanlık ve destek alınması son derece önemlidir. Bu sebeple ticaret hukuku alanında uzman bir avukat ile sürecin takibini ve hukuki danışmanlık alınmasını öneririz.
Comments