top of page

MAAŞ HACZİ KESİNTİSİ NASIL YAPILMALI?-KAYADAN HUKUK BÜROSU-İZMİR İCRA AVUKATI

Yazarın fotoğrafı: gülce kayadangülce kayadan

Güncelleme tarihi: 3 Ara 2021




İzmir ve tüm çevre iller de dahil olmak üzere İcra ve İflas Hukuku Avukatı olarak; icra takibi, taşınır ve taşınmaz haczi, maaş haczi vb. hukuki imkanlar ile alacağın tahsili amacıyla müvekkillerimizi hak kayıplarından koruyacak şekilde hukuki hizmet sunmaktayız.


 

HEM BORÇLUYU HEM İŞVERENİ İLGİLENDİREN MAAŞ HACZİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ DETAYLAR-MAAŞ HACZİ KESİNTİSİ NASIL YAPILMALI?


Maaş ve ücretlerin kısmen haczi mümkündür. Maaş ve ücretlerin nasıl ve ne oranda haczedilebileceği İİK m. 83 ve m. 355 vd. hükümlerinde gösterilmiştir.


Borçlu hakkında bir icra takibi başlatılmış ve bu takip kesinleşmiş ise UYAP sistemi üzerinden SGK sorgulaması yapılarak kişinin çalışıp çalışmadığı tespit edilir.


Borçlunun çalışıyor olması durumunda alacaklının veya vekilinin talebi ile icra müdürlüğü tarafından işyerine maaş haciz müzekkeresi gönderilir ve maaş üzerinde başka bir haciz yok ise işçinin maaşına haciz konulması işvereninden istenir. Bu maaş haciz müzekkeresi ile birlikte borçlunun almakta olduğu maaşının ¼’ü üzerine İcra Müdürlüğü tarafından haciz konulmakta ve maaş üzerine konulan hacze ilişkin İşveren tarafından ücret kesintileri yapılarak İcra Müdürlüğü banka hesabına gönderilmektedir.İşveren işçinin maaşına haciz koymak ve kesinti yapılan bedeli icra dairesine ödemek zorundadır.


Maaş Haciz Müzekkeresinin Tebliğinden Sonra İşverenin Sorumlulukları Nelerdir?


İcra Müdürlüğü tarafından işverene gönderilen maaş haciz müzekkeresine tebliğden sonra 7 gün içerisinde cevap verilmesi gerekmektedir. İşveren tarafça tebellüğ olunan maaş haciz müzekkeresine 7 gün içerisinde cevap verilmez ise alacaklının İcra Dairesine başvurması doğrultusunda işveren hakkında İİK md. 356 ve İİK md. 357 uyarınca işlem yapılacaktır.


İşveren Tarafından Maaş Haczi Yapılmazsa Hangi Yola Başvurulabilir?


İcra Müdürlüğü’ne başvuru yapılarak işverenin kesinti yapmadığı ücret miktarınca icra dosyasına "borçlu" sıfatıyla eklenilmesi talep olunabilir. Ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığı’na da bu hususta şikayette bulunma imkanı da alacaklı tarafa tanınmıştır.


Nafaka Borcu Sebebiyle İşçi Maaşının Haczi Nasıl Olur?


Genel kural, işçinin aylık ücretinin 1/4’ünden fazlasının haczedilemeyeceğidir. Ancak alacağın konusu nafaka ise burada en az nafaka tutarı kadar maaşa haciz konur. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 35. Maddesi şöyledir:

Ücretin saklı kısmı Madde 35: İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz. Ancak, işçinin bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için hakim tarafından takdir edilecek miktar bu paraya dahil değildir. Nafaka borcu alacaklılarının hakları saklıdır."



İşçinin Hem İşleyen Hem De Birikmiş Nafaka Borcu Varsa, Maaşından Kesinti Nasıl Yapılır?


Yargıtay 8. Hukuk Dairesi’nin 2015/15415 Esas., 2015/15803 sayılı Kararında şöyle denilmektedir:


“Takip dayanağı nafaka alacağı olup işleyen nafaka alacağı adi alacak değildir ve borçlunun maaşının haczi kabildir. Bu nedenle işleyen aylık nafakanın tamamı için maaşa haciz konulmasında Yasaya aykırılık yoktur. Ancak birikmiş nafaka alacağı için genel nitelikteki düzenleme olan İİK’nun 83. maddesinin uygulanması zorunludur. İİK’nun 83. madde hükümlerine göre, borçlunun ve ailesinin geçimi için İcra Müdürlüğünce zorunlu olarak takdir edilen miktar tenzil olunduktan sonra kalan bölümü haczedilebilir. Bu miktar 1/4’den az olamaz. Somut olayda; Bakırköy 7. İcra Müdürlüğü’nün 2014/16640 Esas sayılı takip dosyasında, borçlunun almakta olduğu ücretten her ay öncelikli olarak işleyen nafakanın kesilmesi, kalan ücretin 1/4’ünün birikmiş nafaka alacağı bitene kadar kesilmesinin talep edilmesi üzerine, İcra Müdürlüğü tarafından SGK emekli maaşından, işleyecek aylık nafaka miktarı ve kalan ücretten birikmiş nafaka alacağının 1/4’ünün kesilmesi için haciz müzekkeresi yazılmıştır. İşleyen nafaka kesildikten sonra birikmiş nafaka alacağı diğer alacaklarla birlikte sıraya girer. Birikmiş nafaka alacağı için kalan maaştan ancak ¼ oranında kesinti yapılabilir. Borçlunun iddia ettiği SGK haciz kesintisi tarihi daha önce ise, bu kesinti bittikten sonra birikmiş nafaka için kesintiye başlanır. Açıklanan kurallar doğrultusunda karar verilmesi gerekirken, Mahkemece, yazılı gerekçeyle şikayetin reddine karar verilmiş olması isabetli değildir.”


Yargıtay kararlarında açık şekilde; işleyen aylık nafakanın tamamı için maaşa haciz konulabileceği, ancak işleyen nafaka kesildikten sonra birikmiş nafaka alacağının diğer alacaklarla birlikte sıraya gireceği, birikmiş nafaka alacağı için kalan maaştan ancak ¼ oranında kesinti yapılabileceği ifade edilmektedir.


Emekli Maaşına Haciz Konabilir Mi?

Genel kural olarak emekli maaşı haczedilemez.5510 sayılı Kanun'un 93. maddesi gereğince Sosyal Sigortalar Kurumunun prim alacakları ve nafaka alacakları hariç haczedilemez. Bu maddeye göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.

Ancak borçlu olan emeklinin, icra takibinden sonra açık bir şekilde rızasını belirten imzalı muvafakatinin bulunması halinde İcra Müdürü tarafından haczedilmesi mümkündür.

 

İcra ve İflas Kanunu'nun maaş haczi ile ilgili maddeleri, uyulması gereken usule ilişkin ve hak kayıplarına sebep olacak yasal sürelere ilişkin birçok hüküm içermektedir. Bu sebeple tecrübeli ve bu alanda uzman bir icra avukatına danışılması ve bu şekilde takip edilmesi tavsiye edilmektedir.

Hukuki danışmanlık ve destek için bizimle iletişime geçin.


Av. Gülce KAYADAN

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


Yazı: Blog2 Post
bottom of page