Mirastan Mal Kaçırma (Muris Muvazaası) Davası-Miras Hukuku
Miras bırakanın sağlığında, mirasçıları miras hakkından yoksun bırakma amacıyla mirasçılardan biriyle veya başka bir 3. kişiyle hileli anlaşma yapış yaparak danışıklı bir işlemle bir taşınmazı satış gibi gösterip, gerçekte bağışlaması mirastan mal kaçırma davasının -muris muvazaası davasının- konusunu oluşturur.
Bu sebeple sizin için en çok merak edilen "mirastan mal kaçırma davası, mirastan mal kaçırma zamanaşımı, mirastan mal kaçırma davası kime açılır, mirastan mal kaçırma cezası, muris muvazaası şartları, muris muvazaası dava dilekçesi, muris muvazaası zamanaşımı, muris muvazaası cevap dilekçesi, muris muvazaası sayılmayan haller, muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası, izmir miras avukatları" vb . detaylarını aşağıda sizler için derledik.

İçerik Başlıkları
1- Mirastan Mal Kaçırma Nedir?
Miras bırakanın mirasçılardan birine veya üçüncü bir kişiye yaptığı karşılıksız kazandırmaların gerçeğe aykırı şekilde satış gibi gösterilmesidir.
Buradaki asıl amaç, saklı pay paylı mirasçıların, hukuken hakları olan miras paylarına kavuşmak için tenkis davası açmalarının önüne geçilmesidir. Miras hakkı ihlal edilen tüm mirasçılar, miras bırakanın muvazaalı tasarrufunun geçersizliğini tespiti ve buna dayanılarak oluşturulan işlemlerin iptali talebiyle dava açabilirler .
2-Muris Muvazaası Olarak Değerlendirilen İşlemler
Tapulu taşınmazın mirasçılardan birine satış gibi devredildiğinin gösterilmesi
Tapulu taşınmazın önce üçüncü bir kişiye daha sonra mirasçı satış gibi devredildiğin gösterilmesi
Görünürdeki işlem olarak ölünceye kadar bakım sözleşmesi
Görünürdeki işlem olarak yapılan bağışlama
3-Muris Muvazaası Olarak Değerlendirilmeyen İşlemler
Tapulu taşınmazların gerçek bedel karşılığı devri
Tapusuz taşınmazların devri
Paylaştırma iradesinin varlığı hali
Taşınırların devri
Vasiyetname yolu ile yapılan kazandırmalar
Kooperatif ve şirket ortaklık payının devri
İntifa hakkı tesisi
Uzun süreli kira sözleşmesi yapılması
4- Mirastan Mal Kaçırma Davası Kimler Açabilir?
Tüm mirasçılar miras haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle dava açma hakkına sahiptir. Ancak mirası reddeden, miras hakkından feragat eden ve mirasçılıkdan çıkarılan kişiler bu davayı açamayacaktır.
5-Mirastan Mal Kaçırma Davasında Zamanaşımı
Miras bırakan hayatta iken bile öğrenilmiş olsa muris muhafazası davası açılamaz ancak miras bırakanın vefatından sonra açılabilir. Muris muazası davası ayni hakka ilişkin olduğu için herhangi bir zaman asimi veya hak düşürücü süreye tabi değildir. Mirastan mal kaçırma davasının, miras bırakanın ölümünden sonra her zaman açılması mümkündür.
6-Mirastan Mal Kaçırma Davasında İspat
İspat yükü, muvazaanın varlığını iddia eden davacı taraftadır. Davacı, miras bırakanın dava konusu işlemde gerçek amacının, mirastan kendisini yoksun bırakmak olduğunu ispatlamalıdır..
7-Mirastan Mal Kaçırma Davasında Görevli Mahkeme ve Yetkili Mahkeme
Görevli mahkeme: Asliye Hukuk Mahkemesi'dir.
Yetkili mahkeme: taşınmazın bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi'dir.
8-Muris Muvazası ve Tenkis Davası Birlikte Açılabilir Mi?
Terdit kademeli davada, öncelikle miras bırakanın yaptığı işlemin muris Muavvazası nedeniyle tamamen iptal edilmesi talep edilir eğer mahkeme bu talebi kabul etmezse ikinci olarak tenkis talebi değerlendirilmesi ve saklı paylı mirasçı mirasdaki saklı payının korunması talep edilir.
Hak kaybı ve süre kaybı yaşanmaması için konuyla ilgili uzman ve tecrübeli bir avukattan hukuki danışmanlık ve destek alınması son derece önemlidir. Bu sebeple miras hukuku alanında uzman bir avukat ile sürecin takibini ve hukuki danışmanlık alınmasını öneririz.
K A Y A D A N
Comments