REDDİ MİRAS NEDİR?

Reddi miras, kişilerin mirasın kendisine geçmesini istemediği durumlarda sunduğu beyandır. Bir kişi, ölen bir akrabasından ya da miras bırakan bir kişiden miras almama hakkında sahiptir. Bu durumda miras reddi mirasın varisler arasında paylaşılmasına ve miras borçlarını, yükümlülüklerini kabul etmeyi reddetme anlamını ifade etmektedir.
Bu sebeple en çok merak edilen "izmir miras hukuku avukatları, izmir miras avukatı, izmir miras kavgası, izmir miras hukuku avukatı , reddi miras nasıl yapılır, reddi miras dilekçe örneği, reddi miras dilekçesi, reddi miras süresi, reddi miras avukat ücreti, reddi miras yetkili mahkeme vb." konuları sizin için derledik.
REDDİ MİRAS NEDEN YAPILIR?
Mirasın reddi genellikle bazı durumlarda tercih edilebilir. Bunlar şunları içerebilir:
Borç Yükümlülükleri: Miras, borçları ve yükümlülükleri de içerebilir. Eğer miras, önemli miktarda borç veya yükümlülük içeriyorsa, mirasçılar mirası reddedebilirler. Böylece, mirasın beraberinde getirdiği borç yükümlülüklerinden kaçınmış olurlar.
Mirasın Değersiz Olması: Miras, önemli bir maddi değere sahip olmayabilir veya mirasın bakımı veya idaresiyle ilgili zorluklar olabilir. Bu durumda, mirasçılar mirası reddedebilirler.
Aile İlişkileri veya Diğer Nedenler: Bazı durumlarda, aile içi anlaşmazlıklar, kişisel tercihler veya başka nedenlerden dolayı miras reddedilebilir. Kişiler, mirası kabul etmek yerine aile ilişkilerini veya başka önceliklerini korumak için reddi miras yolunu seçebilirler.
REDDİ MİRAS YAPILMAZSA
Mirasçının kendi iradesiyle yahut reddi miras için öngörülen yasal süre kaçırılması sebebiyle reddi miras yapılmazsa Türk Medeni Kanunu'nun miras hukukuna ilişkin hükümlerine göre miras, mirasçılara geçer ve mirasçılar, mirasçılık belgesine dayanarak intikal işlemlerini yapabilirler. "Mirasçılık belgesi nasıl alınır?" başlıklı yazımız ile detaylı bilgi edinebilirsiniz.
REDDİ MİRAS NASIL YAPILIR?
Miras reddi, mirasın tümü ya da bir kısmı reddedilebilmektedir. Reddedilen miras, reddeden kişiye geçmez. Bu sayede kişi mirasçı sıfatından çıkmaktadır. Ret, ya mirasçının iradesinden kaynaklanır ya da kanunun getirdiği bir karineden kaynaklanır. Birinci halde gerçek redden, ikinci halde hükmi redden söz edilir.Reddi miras aşağıdaki adımlar doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.
Reddi miras yapmak isteyen kişi, miras bırakanın son yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesine yazılı veya sözlü olarak başvurarak miras bırakanın mirasını reddedebilir. Ret beyanında bulunan mirasçının ayırt etme gücüne sahip ve ergin olması şarttır. Ret beyanı kayıtsız ve şartsız olmalıdır. Miras reddedildikten sonra bu talebin ger alınması mümkün değildir.
REDDİ MİRAS SÜRESİ
Reddi miras süresi 3 aydır. Bu 3 aylık süre hak düşürücü süre olduğundan bu 3 aylık süre geçtikten sonra reddi miras yapılamaz.
REDDİ MİRAS VE TEREKENİN TASFİYESİ
Mirasın reddedilmesiyle birlikte, reddeden kişi mirasçı sıfatından çıkar ve miras payı diğer mirasçılara veya yasal varislere geçer. Mirasın tasfiyesi ve dağıtımı, mirasçılar arasında veya yasal varisler arasında gerçekleştirilir. Bu süreçte, mirasın paylaşımı ve diğer hukuki işlemler, mirasın türüne ve özelliklerine göre değişebilir.
En yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunan miras sulh hukuk mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edilir.TMK’nun 612/2 maddesi uyarınca tasfiye sonunda arta kalan bir değer var ise bu değerin mirası reddetmemiş gibi hak sahiplerine verilmesi gerekir.
Reddi miras işlemi hukuki prosedürleri içermektedir. Bu kapsamda mirasın reddi konusunda bir uzmandan destek alınmalıdır.
MİRASIN HÜKMEN REDDİ NEDİR?
Miras bırakanın ölümü tarihinde ödemeden aczi açıkça belli ve resmen tespit edilmiş ise miras reddedilmiş sayılır. Mirasçıların herhangi bir irade açıklamasına gerek yoktur. Bu halde kabul ve ret için bir süre öngörülmemiştir. Bunun tespiti mahkemeden her zaman istenebileceği gibi, tereke alacaklılarının açtıkları davalarda da her zaman ileri sürülebilir.
Kayadan Hukuk Bürosu bu konuda size hizmet sunmaktadır. Bizim ile iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.
Commentaires