top of page

Tapu Veraset İntikal İşlemleri Nasıl Yapılır ? İzmir Miras Davası Avukatı

Yazarın fotoğrafı: gülce kayadangülce kayadan

TAPU VERASET İNTİKAL - MİRAS İNTİKAL İŞLEMLERİ

Sizin için. en çok merak edilen " miras intikali , miras intikali nedir , miras intikali nasıl yapılır , miras intikali başvuru , miras intikali tapu harcı , miras intikali web tapu , tapu döner sermaye 2025 ,tapu veraset intikal ,tapu veraset intikal ücreti 2025 , tapu veraset intikal randevu , tapu miras intikal nasıl yapılır " vb. konuları derledik.

izmir miras avukatı
izmir miras avukatı
Tapu Veraset İntikal İşlemleri Nasıl Yapılır ? - Miras İntikali
  • Öncelikle mirasçılık sıfatını ispatlayan bir veraset ilamı (mirasçılık belgesi) alınması gerekir. "Mirasçılık belgesi nasıl alınır ?" diye öğrenmek için yazımıza göz atabilirsiniz.Bu belge noterden veya sulh hukuk mahkemesinden alınabilmektedir.


  • Mirasçılık belgesi alındıktan sonra taşınmazın bulunduğu belediyeye müracaat edilir. Belediyeden taşınmazın emlak vergisi borcu olmadığını gösteren belge talep edilir. Zira, emlak vergi borcu bulunması halinde borcun ödenmesi gerekmektedir.


  • Veraset ilamının aslı ile vergi dairesine başvurularak veraset beyannamesi alınması gerekir. Zira, veraset yoluyla karşılıksız malvarlığı edinen kimseler Vergi Usul Kanunu (VUK) uyarınca “veraset ve intikal vergisi” mükellefi olur.


    Vergi dairesinden alınan veraset beyannamesin mirasçılar tarafından doldurulması gerekir. Söz konusu beyannamede murisin ölümü anında malvarlığında bulunan tüm taşınmazlar, taşınırlar, alacak hakları ve borçlar gösterilir.


    Veraset beyannamesi ile yapılan bildirimin tüm mirasçılar tarafından yapılması aranmaz. Mirasçılardan yalnızca birinin başvurması yeterli görülür.Veraset ve intikal vergisi ödenir ve ilişiğinin kesildiğine dair vergi dairesinden belge talep edilir.


  • Bunlar yerine getirildikten sonra gerekli tüm belgeler ile mirasçılar tapu müdürlüğüne başvurup taşınmazın kendi adlarına tescilini talep edebilirler. Her bir mirasçı intikal için Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurabilir. Zira, intikal işlemlerinin tüm mirasçılardan tarafından yapılması gerekmez, herhangi bir mirasçı tarafından gerçekleştirilebilir.


  • Başvuru tamamlandığında tapu sicil müdürlüğü tarafından intikal işlemleri yapılır ve yeni malik olan mirasçılar adına yeni bir tapu düzenlenir. Miras kalan taşınmaz, tapu harcından muaf tutulur. Tapu müdürlüğünce sadece 2025 yılı için belirlenmiş olan 1.183 TL  döner sermeye ücreti alınır.

Miras Kalan Taşınmazlar İçin Tapu İntikal İşlemlerinde Hangi Belgeler İstenir?

Miras intikali işlemlerinin yapılması için bazı prosedürler vardır. Bu prosedürler için çeşitli belgeler talep edilir. Bu belgeler şu şekildedir;

  • İntikali talep edilen taşınmazın varsa tapu senedi, tapu senedi yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge ya da mirasçılardan birinin sözlü beyanı.

  • İntikal talebinde olan mirasçı ya da vekili gibi yetkili temsilcinin fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport ya da avukat kimliği ve T.C. Kimlik Numarası,

  • Veraset ilamının yani mirasçılık belgesinin aslı ya da noter onaylı örneği,

  • Talepte bulunan mirasçının intikali istenen taşınmaz mal sayısı kadar vesikalık fotoğrafı. Özellikle son altı ay içinde çekilmiş 6×4 cm. büyüklüğünde olmalıdır.

  • Tebligat üzerine yapıştırılmak üzere pul,

  • Veraset ve İntikal Vergilerinin ödendiğine dair belge,

  • Taşınmaz ile ilgili belediyeden Emlak Vergisinin ödendiğine dair belge istenen evraklar arasındadır.


SIKÇA SORULAN SORULAR:

Tapu intikali ve satışı aynı anda yapılabilir mi?

Mirasçılar oybirliğine vardığında satış işlemi gerçekleştirilebilir. Tapu intikal ve satış işlemleri aynı anda yapılamasa da aynı gün içerisinde yapılabilir. İlk olarak intikal işlemi ardından satış işlemi yapılır. Yani intikal yapılmadan satış işlemi yapılamaz. Hiç kimse kendine ait olmayan bir şeyi başkasına devretme hakkına sahip değildir.

Miras intikali için avukat zorunlu mu ? 

Türk Medeni Kanunu’na göre miras hukuku, kişinin ölümü ile birlikte geride bıraktığı terekesinin mirasçılara intikalini içerir. Miras intikali sürecinde yaşanan uyuşmazlıklara miras davası denir. Miras hukuku içerisinde yer alan miras davalarını İzmir Miras Avukatı yürütür. Miras intikali ve mirasın paylaşılması oldukça dikkat edilmesi gereken süreçlerdir. Bu davalarda yanlış ve eksik bir işlem yapılması halinde hak kayıpları yaşanabileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple miras intikali sürecinde iyi bir avukat desteği almanızda yarar var.



K A Y A D A N

HUKUK BÜROSU
Av.Gülce Başer

Balçova Hukuk Bürosu, Bayraklı Hukuk Bürosu, Bornova Hukuk Bürosu, Buca Hukuk Bürosu, Çiğli Hukuk Bürosu, Gaziemir Hukuk Bürosu, Güzelbahçe Hukuk Bürosu, Karabağlar Hukuk Bürosu, Karşıyaka Hukuk Bürosu, Konak Hukuk Bürosu, Narlıdere Hukuk Bürosu, Aliağa Hukuk Bürosu, Çeşme Hukuk Bürosu, Dikili Hukuk Bürosu, Foça Hukuk Bürosu, Karaburun Hukuk Bürosu, Kemalpaşa Hukuk Bürosu, Menderes Hukuk Bürosu, Menemen Hukuk Bürosu, Ödemiş Hukuk Bürosu, Seferihisar Hukuk Bürosu, Selçuk Hukuk Bürosu, Tire Hukuk Bürosu, Torbalı Hukuk Bürosu, Urla Hukuk Bürosu

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page