top of page
Yazarın fotoğrafıgülce kayadan

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma - Boşanma Davası - İzmir Boşanma Avukatı Gülce Başer

Güncelleme tarihi: 17 Haz

Türkiye'de Nasıl Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma Mümkündür?

Aile hukuku kapsamında eşlerin evlilik birliği içerisinde yaşadığı uyuşmazlıklar sebebiyle anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası; müvekkillerimizin nafaka, tazminat, velayet vb talepleri doğrultusunda takip edilmekte ve süreç boyunca hukuki danışmanlık desteği sunulmaktadır.

izmir boşanma avukatı
izmir boşanma avukatı

Sizin için en çok merak edilen "yabancı eşten boşanma, yabancı eşten boşanma mal paylaşımı, yabancı eşten türkiye'de boşanma, yabancı eşten boşanma dilekçesi örneği, yabancı eşten anlaşmalı boşanma, yabancı uyruklu eşten boşanma, yabanci esten nasil bosanilir, izmir boşanma avukatı, izmir boşanma dilekçesi, izmir boşanma avukatı tavsiye, izmir boşanma davası ücreti" vb hususları derledik.


İçerik Başlıkları


1-Boşanma Davası

Taraflar boşanma konusunda anlaşamıyor ise eşlerden birinin boşanma davası açması gerekir. Türk Medeni Kanunu hükümleri çerçevesinde 2 farklı boşanma davası açılabilmektedir. Durumun mevcut şartlarına göre açılabilecek boşanma davaları:

  • Çekişmeli Boşanma Davası

Taraflar boşanma konusunda yada boşanmanın velayet, tazminat, nafaka, mal paylaşımı vb. hukuki sonuçlarında ortak bir noktada anlaşamadığı takdirde çekişmeli olarak boşanmaktadır.

  • Çekişmesiz (Anlaşmalı) Boşanma Davası

Taraflar boşanma ve boşanmanın hukuki sonuçları hakkında mutabık kalmış ise anlaşmalı boşanma protokolü ile anlaşmalı olarak boşanmaktadır. Anlaşmalı boşanma protokolü hakkındaki yazımıza buradan göz atabilirsiniz.

2-Yabancı Eşten Boşanma Davası

Eşlerden boşanmak isteyen taraf Türk vatandaşı ancak diğer eş yabancı ise yine 2 Türk vatandaşının boşanması gibi Türk Mahkemelerinde boşanma davası ile boşanabilir. Hem anlaşmalı hem çekişmeli olarak boşanmalarına bir engel bulunmamaktadır. Boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir.


Türk Hukuku'nda katı kurallardan oluşan usul hukukuna göre dava süreçleri işlediğinden boşanmak isteyen tarafların herhangibir hak kaybı yaşamaması adına alanında uzman ve tecrübeli bir avukattan hukuki destek almaları son derece elzemdir.

3-Yabancı Eşten Boşanma Davası Uygulanacak Hukuk
5718 sayılı "MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU HAKKINDA KANUN" ile yabancılık unsuru taşıyan özel hukuka ilişkin işlem ve ilişkilerde uygulanacak hukuk, Türk mahkemelerinin milletlerarası yetkisi, yabancı kararların tanınması ve tenfizi düzenlenmiştir. Kanun hükümleri ile yabancı eşten boşanma davası ile ilgili hususlarda kademeli bir düzenleme öngörülmüştür.

Evlenme ehliyeti ve şartları, taraflardan her birinin evlenme anındaki millî hukukuna tâbidir. Evliliğin şekline yapıldığı ülke hukuku uygulanır. Evliliğin genel hükümleri, eşlerin müşterek millî hukukuna tâbidir. Tarafların ayrı vatandaşlıkta olmaları hâlinde müşterek mutad mesken hukuku, bulunmadığı takdirde Türk hukuku uygulanır.

  • Öncelikle eşlerin "milli hukuku" uygulanır.

  • Eşler farklı vatandaşlıktalar ise "müşterek mutad mesken hukuku" uygulanır.

  • Müşterek mutad mesken hukuku bulunmuyorsa, "Türk hukuku" uygulanır.


4-Boşanma ve Ayrılık
Boşanma ve ayrılık sebepleri ve hükümleri, eşlerin müşterek millî hukukuna tâbidir. Tarafların ayrı vatandaşlıkta olmaları hâlinde müşterek mutad mesken hukuku, bulunmadığı takdirde Türk hukuku uygulanır.

Boşanmış eşler arasındaki nafaka talepleri hakkında birinci fıkra hükmü uygulanır. Bu hüküm ayrılık ve evlenmenin butlanı hâlinde de geçerlidir. Boşanmada velâyet ve velâyete ilişkin sorunlar da birinci fıkra hükmüne tâbidir. Geçici tedbir taleplerine Türk hukuku uygulanır.

5-Evlilik Malları
Evlilik malları hakkında eşler evlenme anındaki mutad mesken veya millî hukuklarından birini açık olarak seçebilirler; böyle bir seçimin yapılmamış olması hâlinde evlilik malları hakkında eşlerin evlenme anındaki müşterek millî hukuku, bulunmaması hâlinde evlenme anındaki müşterek mutad mesken hukuku, bunun da bulunmaması hâlinde Türk hukuku uygulanır.

  • Öncelikle varsa açık olarak seçilen hukuk uygulanır.

  • Eşler aynı vatandaşlıkta isemüşterek milli hukuk, farklı vatandaşlıktalar ise "müşterek mutad mesken hukuku" uygulanır.

  • Müşterek mutad mesken hukuku bulunmuyorsa, "Türk hukuku" uygulanır.


Malların tasfiyesinde, taşınmazlar için bulundukları ülke hukuku uygulanır. Evlenmeden sonra yeni bir müşterek hukuka sahip olan eşler, üçüncü kişilerin hakları saklı kalmak üzere, bu yeni hukuka tâbi olabilirler.

6-Evlilik ile Kazanılmış Vatandaşlık, Oturum İzni, Çalışma İzni
Türk vatandaşı ile evlenmiş kişi, Türk Vatandaşlığı için aşağıdaki şartları taşıyor ise, vatandaşlık için gerekli başvuruda bulunabilir. Bununla konu ile ilgili "Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması" başlıklı yazımıza göz atarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşı Olma Şartları:

  • Aile birliği içinde yaşama,

  • Evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir faaliyette bulunmama,

  • Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmama şartları aranır. 


Türk vatandaşıyla evlenen kişi, henüz evlilik yoluyla Türk vatandaşlığını kazanmamış ise boşanma sonucunda evlilik  yoluyla Türk vatandaşlığını kazanma imkanı sona erer. Yabancı eş evlilik yoluyla Türk vatandaşlığını kazanmış ancak boşanma daha sonra gerçekleşmiş ise vatandaşlık bundan etkilenmez.
7- Boşanma Davasında Yabancı Eşe Tebliğ
Uygulamada en çok karşılaşılan sorunlardan biri de diğer eşin adresinin bilinmemesi ve diğer eşe tebligat yapılamamasıdır. Adresi meçhul olan yabancı eşin adresi, belirli kurumlar soruşturulur. Herhangi bir adrese ulaşılamıyorsa Tebligat Kanunu'na göre "ilanen tebligat" yapılır. Bu şekilde boşanma davasının sonuçlanması da mümkün ancak daha uzun ve masraflı olmaktadır.

 

Hak kaybı ve süre kaybı yaşanmaması için konuyla ilgili uzman ve tecrübeli bir avukattan hukuki danışmanlık ve destek alınması son derece önemlidir. Bu sebeple aile, boşanma hukuku alanında anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davası, velayet davası vb. uyuşmazlıklar için konusunda uzman bir avukat ile sürecin takibini öneririz.

K A Y A D A N

HUKUK BÜROSU


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page