top of page

Yeni Malik İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası - İzmir Kira Hukuku Avukatı

Yazarın fotoğrafı: gülce kayadangülce kayadan
Yeni Malik İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası

Satın alınan taşınmazda mevcut bir kiracı bulunmakta ise, yeni malik kira ilişkisinin tarafı olur. Buna göre yeni malik, eski malikin yerini alarak kira sözleşmesini aynı hüküm ve şartlarda sürdürecektir. Bu sebeple yeni malik ihtiyaç nedeniyle sözleşmeyi feshedebilir ve yeni malik ihtiyaç nedeniyle kiracının tahliyesini talep edebilir.


En sık karşılaştığımız "Yeni satın alınan evde kiracı nasıl çıkarılır, yeni satın alma nedeniyle tahliye, satın alınan evden kiracı çıkarılabilir mi, satın alınan evin tahliyesi, Ev satın aldım kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım, evi yeni satın alan kişi kiracıyı çıkarabilir mi, ev satıldığında kiracı çıkmak zorunda mı, yeni malik kiracıya altı ay süre vermek zorunda mı?" gibi sorular sebebiyle sizin için en çok merak edilen "yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye, yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname, yeni malik ihtarname örneği, yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye dava açma süresi, yeni malik tahliye, yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname örneği, yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye yargıtay kararları, yeni malik kiracıyı çıkarabilir mi, yeni malik kiracı tahliye, yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye dava dilekçesi" vb konuları derledik.

yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye
yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 351. maddesi:

“ Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.”

Yeni Malik İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Şartları
  • Yeni malikin kendisinin, eşinin, alt soyunun, üst soyunun veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerin konut veya iş yeri olarak taşınmaza ihtiyaçlarının olması,


  • Taşınmaz ihtiyacının sürekli, gerçek, samimi ve zorunlu olması,


  • Edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, davanın altı ay sonra veya sözleşme süresi bitiminden başlayarak bir ay içinde açılmış olması gerekmektedir.

Yeni Malik İhtiyaç Nedeniyle Tahliye İhtarname

Kanuni düzenleme dikkate alındığında, TBK md.351/1 uyarınca tahliye davası açılması için öncelikle kiracıya yazılı ihtar yapılması gerekliliğidir. Söz konusu ihtarın ihtiyaç sebebiyle edinmeyi izleyen bir ay içerisinde bildirimi ve yine bu süre içerisinde tebliği zorunlu olup bunun sonradan giderilmesi mümkün değildir. Yine bu ihtarın kira sözleşmesine göre kiracı olan tüm taraflara keşide edilmesi gerekmektedir.

Yeni Malik İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Dava Açma Süresi

İhtiyaç nedeniyle tahliye davasının, ihtarname şartı gerçekleştirildikten ve taşınmazın iktisap tarihinden sonra altı ay sonra açılması gerekmektedir. Burada önemle dikkat edilmesi gereken husus kira sözleşmesinin belirli veya belirsiz süreli olduğunun tespitidir. Mutlaka bir kira hukuku avukatının kira sözleşmesini inceleyerek hukuki destek alınması gerekir.Aksi halde geri dönülmez hak kayıpları yaşanabilir.


  1. Kira sözleşmesinin belirli süreli olması halinde, yeni malik taşınmazı edinme tarihinden başlayarak altı ay sonra dava açarak sözleşmenin fesini ve kiracının tahliyesini isteyebilir veya sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde de dava açma hakkını kullanabilir.


  2. Kira sözleşmesinin belirsiz süreli olması halinde yeni malik taşınmazı edinme tarihinden başlayarak altı ay sonra dava açarak sözleşmenin fesihini ve kiracının tahliyesini isteyebilir.

İhtiyacın Samimi ve Gerçek Olması

Yargıtay kararları ile ihtiyaç sebebiyle tahliyeye karar verilebilmesi ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olması da aranmaktadır. Yine söz konusu ihtiyacın dava açıldığı tarihte mevcut olması ve dava süresince de devam etmesi gerekmektedir. Dava açıldığı tarihte doğmamış bir ihtiyaç nedeniyle tahliye istenemez. Ancak, yakın bir tarihte gerçekleşmesi muhtemel ihtiyacın da tahliye nedeni olarak kabul edilmektedir.

Yeni Malik İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme

Görevli Mahkeme: Yeni malik ihtiyaç sebebiyle tahliye davasında görevli mahkeme Sulh hukuk Mahkemesidir.


Yetkili Mahkeme:Yeni malik ihtiyaç sebebiyle tahliye davasında yetkili mahkeme ise kiralanan taşınmazın bulunduğu yer Sulh hukuk Mahkemesidir.


K A Y A D A N

HUKUK BÜROSU

Comentarios


Yazı: Blog2 Post
bottom of page